6 beste Douchebakken Test van 2024

Laatste update: 21.06.24

 

Beste douchebakken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je een nieuwe badkamer gaat inrichten of je wilt je bestaande badkamer uitbreiden met een douche, dan heb je zeker een douchebak nodig. Door te kiezen voor een douchebak zul je er veiliger in en uit kunnen stappen omdat de ondergrond minder glad is. We hebben gemerkt dat er een ruim aanbod op de markt is en hebben daarom alvast 3 exemplaren voor jou uitgezocht om eens met elkaar te vergelijken. Zo zul je zien dat de Douchebak Trevi een kwartronde vorm heeft. Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor de rechthoekige Douchebak Wiesbaden met een lage instapboord.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste douchebakken (Reviews) van 2024

 

Als je je badkamer wilt uitbreiden met een douche of je wilt van een extra ruimte een douchekamer maken, kun je beter investeren in een degelijke douchebak. Kies je voor een lage douchebak waar je gemakkelijk kunt instappen? Of misschien heeft een hoge douchebak in composiet wel je voorkeur? We vroegen het advies en de hulp van enkele badkamerspecialisten om deze lijst met topproducten samen te stellen. Neem de tijd om alle mogelijkheden te bekijken alvorens er de beste douchebak uit te kiezen die het meest aan jouw wensen voldoet.

 

1. Douchebak Trevi Hoog Kwartrond Antislip SMC Wit met Potenset 

 

De douchebak van Trevi is gemaakt uit SMC in een witte kleur zodat hij bijzonder goed te combineren is. Deze douchebak met een formaat van 100 x 100 x 14 cm heeft een kwartronde vorm waardoor je hem mooi met een gebogen wand of een halfronde glazen schuifdeur kunt afwerken.

Bovendien is hij ook verkrijgbaar in een vierkant model met de afmetingen 90 x 100 cm en 80 x 100 cm zodat je zeker de gepaste maat voor jouw doucheruimte kunt vinden. Doordat deze kwartronde douchebak voorzien is van poten kun je hem trouwens zonder probleem op een vlakke tegelvloer plaatsen. 

Daarnaast beschikt hij over een afneembaar paneel waardoor hij heel eenvoudig op de sifon kan worden aangesloten. De sifonset voor deze douchebak is niet in het pakket inbegrepen en moet apart worden aangekocht. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over hun aankoop en vooral van de prijs-kwaliteitverhouding ervan.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze douchebak is gemaakt uit stevig SMC-materiaal waardoor hij krasvrij en antislip is zodat je niet kunt uitglijden.

Formaat: de douchebak is in de maten 100 x 90 cm, 100 x 80 cm en 100 x 100 cm te verkrijgen met een hoogte van 14 cm. Je kunt trouwens kiezen uit een vierkant of een kwartronde vorm.

Montage: deze opbouw douchebak op poten kan meteen op een tegelvloer worden geplaatst. Hij heeft een afneembare afdekplaat met de afvoer in de hoek van de bak.

Onderhoud: doordat er geen naden en voegen zijn kun je deze SMC-douchebak heel gemakkelijk schoonmaken net zoals je het bad en de lavabo reinigt.

 

Nadelen:

Afdekplaat: een klant merkt op dat de afdekplaat iets steviger had mogen zijn. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Douchebak Wiesbaden Laag Rechthoek SMC

 

Wiesbaden ontwikkelt en produceert alles dat met sanitair te maken heeft. Het wordt dan ook door velen als het beste merk beschouwd voor alle benodigdheden om een badkamer compleet in te richten.

Deze lage douchebak heeft een rechthoekige vorm met een afmeting van 120 x 90 cm en een hoogte van slechts 4 cm waardoor je bijna kunt spreken van een inloopdouche. Daarnaast is hij gemaakt uit krasbestendig en antislip SMC, zodat de kans op uitglijden klein tot onbestaande is. SMC is polyester dat met vezels werd versterkt waardoor je een duurzaam en stevig materiaal verkrijgt dat ook voor een aangename gevoelstemperatuur aan de voeten zorgt.

Bovendien heeft deze witte douchebak een heel strak design zodat hij in elke badkamer kan worden geplaatst. Zoals bij de meeste rechthoekige douchebakken zit de afvoer in het midden op de lange zijde van deze doucheplaat. Er wordt in dit pakket trouwens geen sifon geleverd waardoor deze apart moet worden aangekocht. In de reviews zien we dat dit het populairste product is dat ook nog eens de maximale score kreeg met 5 sterren.

 

Voordelen: 

Design: de rechthoekige douchebak is heel strak waardoor hij in elke inrichting past.

Materiaal: hij is gemaakt uit SMC, stevig polyester dat versterkt is met vezels, waardoor hij krasbestendig en antislip is.

Formaat: hij meet 120 x 90 x 4 cm en is in het midden van de lange zijde voorzien van een afvoer.

Onderhoud: SMC-materiaal is door zijn krasbestendigheid met een sponsje en sanitair schoonmaakproduct heel gemakkelijk te reinigen.

 

Nadelen: 

Sifon: deze douchebak wordt geleverd zonder sifon waardoor je deze apart moet aankopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Composiet Light douchebak New York met sifon en uitneembare zeef

 

Deze prachtige douchebak New York is verkrijgbaar in zwart, wit en grijs met een heel sober en strak design waardoor hij perfect in een moderne badkamer past. Deze uitvoering heeft een intens zwarte kleur die heel goed bij de donkere graniettegels past die tegenwoordig vaak in een badkamer worden gebruikt.

Bovendien is hij gemaakt uit composiet, een samenstelling van gemalen natuursteen zoals graniet, marmer of kwarts dat wordt vermengd met hars en kleurstoffen om vervolgens in een mal tot een compact geheel te worden geperst. Hierdoor heeft de plaat van deze douchebak een reliëf afwerking zodat je niet kunt uitglijden. Doordat hij een voorzien is van een afschot, is hij heel gemakkelijk op elke vlakke ondergrond te installeren. Hij wordt trouwens geleverd met een sifon en een uitneembaar zeefje.

Daarnaast heeft de douchebak een formaat van 90 x 120 cm met een hoogte van slechts 45 mm waardoor hij heel goed toegankelijk is. Hij is trouwens in wel 14 verschillende afmetingen te verkrijgen waaronder ook de meest voorkomende maat 120 x 100 cm en een douchebak van 140 x 90 cm zodat je voor elke badkamer de gepaste afmeting kunt vinden. Er werden voor dit recente product nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Installatie: door het handige afvoersysteem van deze douchebak kan hij op elke vlakke ondergrond worden geïnstalleerd.

Design: hij is gemaakt uit composiet waarbij je kunt kiezen uit een witte, grijze of zwarte kleur met een heel strakke uitstraling.

Formaat: deze douchebak meet 120 x 90 cm en heeft een hoogte van 45 mm. Daarnaast is hij in 14 verschillende maten te verkrijgen zodat je er zeker eentje zult vinden die in jouw ruimte past.

Verpakking: hij wordt geleverd met een bijpassende sifon en een uitneembaar zeefje dat vuil en haar opvangt om de afvoer niet te verstoppen.

 

Nadelen: 

De prijs: we merken dat de aankoopprijs van deze douchebak behoorlijk duur is waardoor hij niet voor elk budget geschikt is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. vidaXL Douchebak vierkant ABS wit met lage instaphoogte

 

De douchebak van vidaXl is een tijdelijke aanbieding met een goedkope prijs waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is. Doordat deze douchebak een heel lage instap van slechts 4 cm heeft, is hij trouwens perfect om te installeren bij mensen die iets moeilijker uit de voeten kunnen.

De vierkante douchebak met een afmeting van 80 x 80 cm heeft een strakke vormgeving om je badkamer een moderne uitstraling te geven. Bovendien is deze hoogglans douchebak gemaakt uit vormvast ABS kunststof dat werd versterkt met glasvezels waardoor hij extra stevig is. Deze kunststof is trouwens kras- en vuilbestendig waardoor je de douchebak heel gemakkelijk kunt schoonmaken.

Daarnaast heeft hij een standaard afvoeropening van 9 cm zodat hij op bijna elke afvoer kan worden aangesloten. De sifon wordt echter niet in deze verpakking meegeleverd, maar wordt apart aangeboden in het gamma van vidaXL. Er werden voor dit product nog geen reviews geplaatst. 

 

Voordelen:

Formaat: deze douchebak heeft een vierkante vorm met een afmeting van 80 x 80 x 4 cm waardoor hij in elke kleine ruimte kan worden geïnstalleerd.

Materiaal: doordat hij gemaakt is uit ABS kunststof dat met glasvezel werd versterkt is hij bijzonder stevig. Dankzij de afwerking in hoogglans is hij trouwens goed bestand tegen aanklevend vuil.

Gebruiksvriendelijk: met zijn lage instaphoogte van 4 cm is hij heel geschikt voor minder mobiele personen.

De prijs: hij valt in de laagste prijsklasse van onze lijst waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is.

 

Nadelen: 

Maatserie: deze douchebak is slecht in één maat te verkrijgen zodat je voor een groter formaat een ander model moet uitzoeken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Bette douchebak plaatstaal vierkant met antislip

 

Het Duitse familiebedrijf Bette produceert al sedert 1952 producten uit hoogwaardig staal en gerecycleerd glas zonder in te boeten op kwaliteit. Alle Bette badkamerproducten zijn dan ook bijzonder duurzaam, van een uitstekende kwaliteit en met puur vakmanschap gemaakt.

De Bette douchebak in dikwandig plaatstaal is voorzien van een degelijke antisliplaag zodat valpartijen niet aan de orde zijn. Bovendien is de douchebak met zijn formaat van 90 x 90 x 6,5 cm extra vlak waardoor je er gemakkelijk kunt instappen. Het vierkante model kan zowel in een hoek, halfvrijstaand of volledig vrijstaand worden geplaatst waardoor hij voor bijna elke badkamer geschikt is.

Daarnaast werd bij deze douchebak de afvoer met een diameter van 90 mm op de zijkant geplaatst waardoor hij heel gemakkelijk te installeren is. Optioneel kan een douchebakdrager apart worden aangekocht zodat je hem meteen op een vlakke tegelvloer kunt plaatsen. We konden voor dit product nog geen recensies terugvinden.

 

Voordelen: 

Materiaal: de douchebak is gemaakt uit duurzaam plaatstaal dat werd afgewerkt met een antisliplaag zodat je geen risico loopt om uit te glijden.

Formaat: hij heeft een vierkante vorm met een afmeting van 90 x 90 cm en een hoogte van 6,5 cm waardoor je er vlot kunt instappen.

Installatie: de bak kan vrijstaand,  halfvrijstaand of in een hoek worden geïnstalleerd plaatsen. De afvoer heeft een standaarddiameter van 90 mm die op de zijkant is geplaatst.

Optioneel: bij deze douchebak kan een aparte douchebakdrager worden aangekocht zodat je hem op een vlakke tegelvloer kunt installeren.

 

Nadelen: 

Comfort: doordat de douchebak gemaakt is uit plaatstaal zal hij iets kouder aanvoelen dan een exemplaar dat uit kunststof is vervaardigd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. QZ1809 AntiSlip douchebak XXXL in composiet voor inloopdouche leisteen structuur 

 

De douchebak van Stone is een pareltje om te zien. Hij heeft het uitzicht van natuurlijke leisteen, maar is eigenlijk gemaakt uit SMC-composiet of plaatlijstcomposiet. Dit polyestermateriaal dat met glasvezels werd versterkt, wordt vooral bij corrosiebestendige producten gebruikt.

Bovendien zorgt deze ondergrond ervoor dat je op een veilige manier kunt douchen zonder dat je het risico loopt om uit te glijden. De douchebak voor de inloopdouche heeft slechts een hoogte van 2,6 cm. Deze uitvoering is extra groot en meet 180 x 90 cm waardoor hij voldoende ruimte biedt om met 2 te douchen. De Stone douchebak is trouwens in 14 verschillende formaten te verkrijgen. 

Daarnaast kun je indien nodig, de douchebak gewoon op maat zagen zonder dat je daar speciaal gereedschap voor nodig hebt. Eénmaal de afvoer in de vloer is verwerkt, kun je hem direct op de ondergrond installeren. Hij kan bovendien ook op pootjes worden gezet zodat je hem iets hoger kunt plaatsen. Er werden voor dit recente product nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Installatie: deze douchebak kan als inloopdouche en als verhoogde douche worden geïnstalleerd.

Materiaal: hij is gemaakt uit SMC-composiet dat bijzonder stevig en krasvast is waardoor je hem ook gemakkelijk kunt schoonmaken.

Design: de douchebak ziet eruit alsof hij uit leisteen is gemaakt zodat hij heel mooi in een modern interieur past.

Kleur en formaat: deze uitvoering is de XXXL met een afmeting van 180 x 90 cm. Daarnaast is hij nog te verkrijgen in 14 andere formaten in de kleuren mat wit, mat zwart/antraciet, mat grijs.

 

Nadelen: 

Sifon: de sifon moet apart worden aangekocht waarbij je er rekening moet houden dat je voor een inloopdouche het laagste model moet kiezen. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Douchebakken Koopgids

 

Als je van plan bent om een nieuwe badkamer te plaatsen of je wilt bijvoorbeeld in een slaapkamer een doucheruimte bijmaken, dan willen we je graag de aanbeveling geven om voor een douchebak te kiezen die perfect in je ruimte past. Tijdens je zoektocht zul je al gauw merken dat er heel veel verschillende soorten douchebakken worden aangeboden met andere vormen en in allerlei formaten. Neem even rustig de tijd om alle mogelijkheden te bekijken en te vergelijken alvorens je een beslissing neemt. In de meeste doe-het-zelf zaken kun je trouwens diverse aanbiedingen vinden die heel interessant zijn.

Waarvoor dient een douchebak en hoe kies je er de beste uit

Een douchebak dient om het water op te vangen en vlot af te voeren wanneer je aan het douchen bent. Doordat een douchebak meestal voorzien is van een antisliplaag of een soort reliëf is het veel veiliger om te douchen dan wanneer je op een tegelvloer zou staan. Hij heeft een warme ondergrond en biedt je ook een comfortabeler en aangenamer gevoel aan de voeten. Een douchebak is trouwens altijd uit één stuk gemaakt en heeft geen naden en voegen zodat je hem gemakkelijk kunt schoonmaken.

Wanneer je een nieuwe douchebak gaat uitkiezen moet je vooraf enkele factoren goed bekijken. Het is heel belangrijk om de beschikbare plaats juist op te meten. Vervolgens kun je de vorm bepalen en de kleur kiezen naar gelang de inrichting van jouw badkamer. Als je een inloopdouche wilt moet je zeker even nakijken of de afvoer wel in de vloer kan worden weggewerkt en waar de afvoerleiding zich situeert. Zo kun je een douchebak uitkiezen die je gemakkelijk kunt installeren.

 

De verschillende soorten

We onderscheiden twee soorten douchebakken waarbij de vloer van de badkamer zal bepalen voor welke douchebak je kunt kiezen. Zo is er de inbouw douchebak waarbij de bak in de vloer wordt verwerkt. Voor oudere personen of voor mensen die minder mobiel zijn is een inbouw douchebak dan ook ideaal omdat deze een zeer lage of zelfs geen instaphoogte heeft. Bovendien is er in een dergelijke douchebak meer ruimte waardoor je beter kunt bewegen. Vaak wordt hierdoor een soort inloopdouche gecreëerd die zelfs met een rolstoel heel goed toegankelijk is.

De opbouw douchebak is dan weer veel gemakkelijker te installeren maar is minder gebruiksvriendelijk. Een opbouw douchebak wordt op pootjes geplaatst waardoor hij probleemloos op een oneffen ondergrond kan worden geïnstalleerd. Je kunt deze douchebak trouwens ook gewoon op een vlakke tegelvloer installeren zodat je de vloer niet moet openbreken om een douche te plaatsen. Het enige dat je nodig hebt is de afvoer van het bad waarop je de douchebak kunt aansluiten.

 

Waaruit wordt een douchebak gemaakt

Het is meestal de bedoeling om je badkamer vele jaren te gebruiken waardoor het belangrijk is om te kiezen voor een douchebak die uit kwaliteitsvolle materialen is gemaakt. Er zijn douchebakken met een bijzonder licht gewicht die uit acryl zijn vervaardigd en die meestal een dikte kennen rond de 4 à 5 mm en met houten latten wordt versterkt. Een acryl douchebak is trouwens krasbestendig en voorzien van een antisliplaag waardoor je er veilig in/uit kunt stappen. Hoewel een douchebak in acryl heel flexibel is kunnen deze ook gemakkelijker scheuren.

Daarnaast is er de douchebak gemaakt uit SMC, dit is polyester dat werd versterkt met glasvezels, waardoor hij nog sterker is dan acryl. De strakke randen van deze bak zorgen ervoor dat de kitnaden minder dik zijn zodat je een fijnere afwerking hebt. Tenslotte is er de douchebak in composiet. Dit is een soort mengsel van natuurlijke mineralen zoals gemalen graniet, marmer of kwarts dat met hars wordt vermengd. Doordat deze materiaalsoort voor enig reliëf zorgt, is de ondergrond slipvast. Je zult een douchebak in composiet trouwens vaak vinden met natuursteeneffect waardoor hij heel mooi in een hedendaagse badkamer past.

De vorm en het formaat

De douchebakken worden aangeboden in verschillende afmetingen en modellen waardoor je er zeker eentje zult vinden die perfect voor jouw badkamer past. Een rechthoekige douchebak wordt vaak gebruikt in combinatie met een schuifdeur of als inloopdouche. Deze vorm biedt je de meeste bewegingsruimte waardoor je er soms zelfs met 2 in kunt. Een vierkante douchebak kan dan weer met een draaideur, klapdeur of vouwdeur worden gebruikt. Een vierkante douchebak wordt trouwens meestal geïnstalleerd in een badkamer waar er wat minder ruimte is.

Tenslotte is er de kwadrant douchebak met een gebogen rand waardoor hij heel gemakkelijk in een hoek van de badkamer kan worden geplaatst zodat je de beschikbare ruimte kunt maximaliseren. Daarnaast zijn de meeste douchebakken ook in diverse afmetingen te vinden. Een gewone kleine douche meet 80 x 80 cm en de grootste douchebak kan een formaat hebben tot 180 x 180 cm en zelfs nog groter. Bekijk steeds goed hoeveel de hoogte van de opstaande rand bedraagt zodat je er gemakkelijk kunt instappen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe kun je zelf een douchebak maken en met welk materiaal?

Als je niet tegen lekkages en rottende materialen wilt aanlopen, moet je echt wel een vakman zijn om zelf een douchebak te maken. Wil je je er toch aan wagen, dan plaats je er een afvoer met een drainageputje en een tegelvloer in en maak je een opstaand boordje zodat het water niet in de badkamer kan lopen. Echter, je kunt veel beter kiezen voor een douchebak op pootjes. Deze kun je gewoon op de afvoer van het bad aansluiten, vervolgens alles afkitten en je bent klaar. Als je in de doe-het-zelf zaken goed kijkt zal het qua prijs ongeveer op hetzelfde bedrag uitkomen.

 

Q2: Hoe installeer je een douchebak?

Om een douchebak te installeren zijn er enkele stappen die je moet volgen. Eerst moet je de ondergrond voorbereiden door de oude tegels te verwijderen. Is de cementlaag nog goed, dan kun je hierop verder werken, zoniet zul je deze moeten weghalen en een nieuwe laag gieten. Je kunt het best de douchebak op de plaats leggen om de juiste positie van de sifon af te tekenen.  Met een beitel of een klopboormachine kun je nu in de cementlaag een sleuf maken voor de sifon en de leiding naar de afvoer. Wanneer de leiding en de sifon op hun plaats liggen, moet je de afvoer testen door er met een slang water in te laten lopen.

Als er geen lekkages zijn en de sifon zit op de juiste hoogte om hem op de douchebak aan te sluiten, dan kun je de douchebak installeren. Plaats hem waterpas en breng siliconenkit aan op alle raakpunten tussen de vloer en de wand. Vervolgens sluit je de sifon aan op de douchebak en neem je alle overtollige silicone weg. Je kunt dit beter meteen doen, want eenmaal dit is uitgehard, is deze bijna niet meer te verwijderen. Als laatste leg je 2 zakken van 25 kg in de douchebak om een stevige hechting van de silicone te bekomen. Controleer wel nog even of alles waterpas is voordat de siliconenkit is uitgehard. Na 24 uur droogtijd kun je douchen.

Q3: Hoe breed is een douchebak?

Je kunt vierkante, rechthoekige en kwartronde douchebakken vinden in alle maten. Deze kunnen variëren van 80 x 80 cm tot 160 x 120 cm en nog groter. Afhankelijk van hoeveel ruimte je beschikbaar hebt, kun je je douchebak uitzoeken. Voor een kleine badkamer of voor een extra douche in de garage, kun je bijvoorbeeld voor een kleine douchebak kiezen.

Heb je meer ruimte ter beschikking, dan kun je een groter model aankopen van bijvoorbeeld 120 x 90 waar je gemakkelijk met z’n tweeën in kunt. Vraag even raad aan een ervaren verkoper om je in het ruime aanbod wegwijs te maken.

 

Q4: Hoeveel kost een douchebak?

Een nieuwe douchebak kun je in verschillende prijsklassen vinden. De maat en de gebruikte materialen zullen voor een groot deel de aankoopprijs bepalen. Zo kun je in de meeste doe-het-zelf zaken al vlug een standaard douchebak van het huismerk aankopen voor ongeveer 40 à 50 euro. De meest voorkomende formaten van de douchebakken die gemaakt zijn uit SMC kosten tussen 100 à 250 euro. De prijs voor de grotere exemplaren, die bijvoorbeeld gemaakt zijn uit composiet of SMC, loopt al gauw op tot 350 en zelfs 500 euro.

 

Q5: Wat is een SMC-douchebak?

SMC is de afkorting van Sheet Moulding Composite, een sterke en duurzame soort kunststof dat heel gemakkelijk te onderhouden is. Het is eigenlijk polyester dat versterkt is met vezels waardoor het zelfs nog sterker is dan acryl. Een SMC-douchebak voelt warm aan waardoor je een comfortabel en aangenaam gevoel aan je voeten hebt. Bovendien is SMC van zichzelf al antislip waardoor je minder risico loopt op uitschuiven. Een dergelijke douchebak is trouwens heel betaalbaar en gemakkelijk te onderhouden omdat je geen voegen of naden hebt.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES