10 beste Douchekranen Test van 2024

Laatste update: 25.04.24

 

Beste douchekranen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een losse douchekraan die je makkelijk zelfstandig in opbouw kunt installeren dan moet je alvast de Wiesbaden Universal Thermostatische douchekraan eens even van naderbij bekijken. Voor zij die toch liever meteen een volledige doucheset aankopen, lijkt de Blackline TS Premium regendoucheset dan weer een ideale oplossing te zijn. Om het lijstje iets of wat te vervolledigen, hebben we in de onderstaande tabel nog een derde toppertje binnen dit segment toegevoegd eveneens voorzien van voor- en nadelen. Bekijk de mogelijkheden even en weeg de 3 producten zo goed mogelijk tegenover elkaar af en wie weet zit er wel een douchekraan tussen die helemaal aan jouw verwachtingspatroon voldoet.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

10 beste douchekranen (Reviews) van 2024

 

Kies je voor een mengkraan dan wel een thermostatische douchekraan? En hoe werkt een dergelijke meng- of thermostatische douchekraan dan precies? Kies je beter voor een douchekraan set of is een apart onderdeel, zoals een douchekraan met dubbele uitloop of een muurplaat douchekraan, een betere optie? Heb je liever een inbouw douchekraan dan wel een exemplaar dat vrijstaand kan worden geïnstalleerd. Alvorens je op zoek gaat naar de beste douchekraan raden wij jou aan om de 5 toppertjes, inclusief reviews en bijbehorende advies, eens grondig te bekijken. En wie weet spot je wel een goedkope douchekraan of leuke aanbieding tussen de populairste optiemogelijkheden.

 

1. Wiesbaden Universal Thermostatische Douchekraan 12 cm hartafstand

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve én betaalbare douchekraan dan willen we jou alvast dit exemplaar van Wiesbaden hartelijk aanbevelen. In vergelijking met de andere toppertjes binnen deze selectie zouden we zelfs kunnen zeggen dat hij momenteel het laagste prijskaartje aanbiedt, wat hem meteen een pak toegankelijker maakt bij het brede publiek.

Zo blijkt deze thermostaatkraan als een losse douchekraan te worden geleverd met de mogelijkheid om hem in opbouw te installeren, wat je zelfstandig of door een erkend installateur kunt laten uitvoeren. Houd in het laatste geval wel rekening met service- én installatiekosten wat de prijs aanzienlijk kan opdrijven. Verder blijkt dit product uitgerust met een 38 graden beveiliging en bedraagt de hartafstand van de douchekraan 12 cm. De hoogte van de douchekraan kun je dan weer zelf bepalen maar dient wel conform de douche en de lichaamslengte te zijn.

Wat betreft de productie heeft men gebruik gemaakt van duurzaam messing materiaal terwijl men voor de afwerking dan weer gekozen heeft voor chroom. Al deze pluspunten en mogelijkheden leveren dan ook een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren op en heel wat tevreden klantjes.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: zijn lage prijskaartje doet vermoeden dat het hier wel eens om een aanbieding zou kunnen gaan.

Hartafstand: deze losse thermostatische douchekraan dient op een hartafstand van 12 cm in opbouw te worden gemonteerd. Echter bestaat er ook een uitvoering met een hartafstand van 15 cm.

Materiaal: terwijl deze unieke douchekraan voornamelijk uit stevig en kwalitatief messing materiaal vervaardigd blijkt, heeft men voor de afwerking gebruik gemaakt van chroom.

Handig in gebruik: de afleesbare zwarte band maakt het makkelijker om de ingestelde temperatuur feilloos af te lezen terwijl de veiligheidsknop een felrode kleur kent. Verder is er ook een 38 graden beveiliging voorzien.

 

Nadelen:

Geen cooltouch: houd er rekening mee dat deze douchekraan niet voorzien is van een cooltouch handgreep.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Blackline TS Premium regendoucheset Inbouw 20CM Complete doucheset

 

Geef je toch liever de voorkeur aan een complete doucheset in plaats van een losse douchekraan, dan lijkt dit product van Blackline TS de moeite waard om even van naderbij te bekijken. Houd er wel rekening mee dat zijn prijskaartje een pak hoger zal liggen, alhoewel de meeste klanten daar niet van wakker liggen en het product eveneens belonen met het maximale aantal van 5 sterren.

Deze prachtige inbouw Blackline TS Premium regendoucheset valt dan ook meteen op door zijn gedurfde zwarte kleur die perfect in een strakke/ moderne badkamer tot uiting komt. Hij wordt daarbij gekenmerkt door de combinatie van een hand- en hoofddouche, beiden vervaardigd uit duurzaam RVS en voorzien van een maximale doorsnede van 20 cm. Bovendien kent de handdouche een ruime doucheslang van 150 cm die makkelijk heel wat bewegingsvrijheid aanbiedt.

Beide onderdelen zijn trouwens uitgerust met keramische schijven die bijdragen aan een optimale warmtegeleiding en verdeling zodanig dat jij in een mum van tijd van een heerlijk warme douche kunt genieten. Daarbij wordt ongeveer 10 liter water per minuut geleverd aan een druk van 1 bar.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: deze unieke regendoucheset wordt jou aangeboden inclusief alle belangrijke aansluitbenodigdheden én een informatieve handleiding met de nodige instructies.

Set: de set bestaat uit de combinatie van een hoofd- én handdouche beiden met een doorsnede van 20 cm en vervaardigd uit RVS materiaal.

Design: deze zwarte douchekraan valt meteen op vanwege zijn unieke en moderne design die in dito badkamerinterieurs perfect tot uiting zal komen.

Cooltouch: in tegenstelling tot het vorige apparaat, blijkt deze set wel degelijk voorzien van een handige cooltouch handgreep.

 

Nadelen:

Prijzig: mocht je van plan zijn om deze douchekraan in huis te halen dan zul je toch wel rekening moeten houden met een iets hoger prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Grohe Grohtherm 800 Cosmopolitan Thermostatische Douchekraan met koppelingen 34765000

 

Grohe is, al langer dan vandaag, een vaste waarde op het gebied van keuken- en douchekranen en levert al jaren kwaliteit, gebruiksgemak en duurzaamheid. Niet voor niets beschouwen velen Grohe dan ook als één van de beste merken en dit lijkt ook hier nog maar eens bevestigd te worden. Zo zijn klanten best tevreden over de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

Net zoals het eerste product blijkt ook de Grohe douchekraan bedoeld om in opbouw te installeren, rekening houdend met een hartafstand van 15 cm. Deze losse thermostaatkraan blijkt eveneens uit duurzaam messing materiaal te zijn vervaardigd maar afgewerkt met een chromen design wat resulteert in een moderne tijdloze douchekraan. 

Naast de 2 handvatten en de cooltouch handgreep is hij eveneens uitgerust met een temperatuur veiligheid wat de douchekraan eveneens veilig maakt voor gebruik door kinderen. Kortom, een toppertje dat geleverd wordt inclusief S-koppelingen, handleiding en metalen rozet.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de Grohe Grohtherm 800 Cosmopolitan douchekraan wordt geleverd inclusief de nodige S-koppelingen, het metalen rozet en een informatieve handleiding.

Veiligheid: de thermostaatkraan is voorzien van een temperatuur veiligheid die ingesteld wordt op 38 graden Celsius aangevuld met een beveiliging tegen terugstroming.

Cooltouch: ook hier ben je verzekerd van een cooltouch handgreep die de kans op mogelijke brandwonden vermijdt.

 

Nadelen:

Geen omstel: mocht je van plan zijn om deze Grohe douchekraan in het winkelmandje te plaatsen, besef dan wel dat hij geleverd wordt zonder omstel.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Aloni Douchemengkraan Met Waterbesparing Mat Losse kraan Opbouw

 

Door te kiezen voor de Aloni douchemengkraan kies je opnieuw voor een losse douchekraan die in opbouw dient te worden geïnstalleerd. Daarbij zul je eveneens rekening moeten houden met een maximale hartafstand van zo’n 15 cm. Wat betreft de installatie kun je hiervoor de instructies in de meegeleverde handleiding volgen of een beroep doen op een erkend installateur. Besef wel dat er in het laatste geval ook nog de service- én installatiekosten bij komen.

Verder blijkt deze losse douchemengkraan voorzien van een stevig handvat met één enkele hendel waarmee je de temperatuur van het water perfect kunt regelen. Dankzij de waterbesparende functie is het bovendien mogelijk om het waterverbruik zoveel mogelijk binnen de perken te houden, wat wel handig is voor grotere gezinnen.

Tot slot blijkt de douchekraan afgewerkt in een prachtig mat zwart design wat perfect tot uiting komt in strakke moderne badkamerinterieurs. Deze pluspunten en mogelijkheden worden dan ook beloond met een mooie score van 5 sterren.

 

Voordelen:

Hartafstand: de kraan dient op een hartafstand van 15 cm te worden geïnstalleerd.

Energiezuinig: de waterbesparende functie zorgt ervoor dat je het waterverbruik tot een minimum kunt herleiden.

Design: het zwarte design zorgt voor een moderne en tegelijk tijdloze uitstraling die in heel wat badkamerinterieurs perfect tot uiting zal komen.

Budgetvriendelijk: dit alles wordt jou aangeboden tegen een betaalbaar en vriendelijk prijskaartje wat de douchekraan dan weer een pak toegankelijker maakt.

 

Nadelen:

Mat: het matte design zal jammer genoeg niet bij iedereen hoge ogen scoren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Hansgrohe Crometta E showerpipe 240 1jet met thermostaat

 

We kunnen het rijtje afsluiten met deze unieke Hansgrohe douchekraan afkomstig uit de bekende Hansgrohe Crometta serie en bedoeld om, net zoals de meeste andere producten uit deze lijst, in opbouw en met een hartafstand van 15 cm te installeren. Bovendien betreft het hier opnieuw een doucheset bestaande uit een hoofd- en handdouche met een diameter van respectievelijk 24 en 10 cm. 

Terwijl de 160 cm lange doucheslang voor extra bewegingsvrijheid zorgt, bieden de verschillende straalsoorten een gevoel van pure ontspanning en comfort. Ideaal als je na een lange en vermoeiende werkdag thuiskomt en van een verkwikkende douche wenst te genieten. Verder blijkt het geheel voornamelijk uit messing materiaal te zijn vervaardigd maar voorzien van een chromen afwerking wat resulteert in een prachtig tijdloos design.

Een blik op de online reviews levert dan ook vooral positieve reacties van klanten op. Echter zul je wel rekening moeten houden met het feit dat er geen sprake is van een cooltouch handgreep noch temperatuurbegrenzing.

 

Voordelen:

Installatie: je kunt deze doucheset met hartafstand van 15 cm, makkelijk zelfstandig in opbouw installeren met behulp van de informatieve handleiding.

Set: deze thermostatische doucheset bestaat uit de combinatie van een hoofd- én handdouche met een doorsnede van respectievelijk 24 en 10 cm. De hoofddouche kent daarbij 1 straalsoort terwijl de handdouche er 2 aanbiedt.

Materiaal: bij de productie van deze unieke doucheset heeft men vooral gewerkt met de positieve eigenschappen van messing materiaal.

 

Nadelen:

Geen cooltouch: besef wel dat deze doucheset niet uitgerust blijkt met een handige cooltouch handgreep.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Grohe Rainshower SmartControl Duo Douchesysteem

 

Tegenwoordig is er heel veel keuze op het gebied van douchekranen. Dit maakt het er niet makkelijker op om uiteindelijk een douchekraan uit te kiezen. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor dit model van het bekende merk GROHE dat in 2 kleuren te verkrijgen is.

Het is een vrij grote douchekraan die je kunt aansluiten op een hartafstand van ongeveer 15 cm. Houd er wel rekening mee dat de aansluiting die je in de badkamer hebt staan, van hetzelfde type is. Je zult merken dat de douchekraan makkelijk en snel te monteren is en over heel wat opties en mogelijkheden beschikt. Er is niet alleen een hoofddouche voorzien maar ook een handdouche.

Beide douchekranen kun je afzonderlijk bedienen en er zijn meerdere stralen mogelijk. Je kunt de straalsterkte regelen met de SmartControl functie. We merken duidelijk dat de meeste kopers tevreden zijn over de kwaliteit en het design van deze douchekraan. Volgens een kleine minderheid van de gebruikers is het product best wel prijzig.

Wij willen jou natuurlijk graag helpen in je zoektocht naar de voor jou beste douchekraan. Laten we daarom alvast even op zoek gaan naar de voordelen en de nadelen van deze GROHE douchekraan. Op die manier kun jij te weten komen of dit product al dan niet iets voor jou is.

 

Voordelen:

Design: deze mooie regendouche is vrij groot en is aan te sluiten op een hartafstand van zo een 15 cm. Je kunt bovendien kiezen uit 2 verschillende kleuren.

Gebruiksgemak: het product is voorzien van een hoofddouche en een handdouche die je afzonderlijk van elkaar kunt bedienen. Bovendien kun je hierbij kiezen uit meerdere stralen. Wil je liever een zachte of toch iets harder.

CoolTouch: dankzij de CoolTouch functie zul je merken dat de kraan nooit te heet wordt ongeacht de temperatuur die je eerder hebt ingesteld. Op die manier hoef je niet te vrezen dat je je zult verbranden.

 

Nadelen:

Kostprijs: slechts enkele kopers vinden dat je wel heel duur hoeft te betalen voor deze unieke douchekraan. Andere gebruikers vinden de prijs dan weer meevallen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Schütte London Thermostatische Douchekraan 12 cm hartafstand Chroom

 

Ben je specifiek op zoek naar een douchekraan van 12 cm dan is de Schütte London alvast een schot in de roos. Het feit dat de hartafstand van deze thermostatische douchekraan hier slechts 12 cm bedraagt, zou eventueel bepalend kunnen geweest zijn voor het uiteindelijke prijskaartje. Toch lijken de meeste klanten niet echt wakker te liggen over het feit dat het geen goedkope douchekraan is, wat resulteert in een mooie score van 4,3 sterren. Slechts enkele klanten vinden de materiaalkeuze slecht en bijzonder kalkgevoelig.

Toch mag je zeker zijn van een topproduct dat volledig aan de Nederlandse én Europese wet- én regelgeving voldoet. Zo blijkt deze opbouw douchekraan, inclusief S-koppelingen, vervaardigd uit duurzaam messing materiaal met een prachtige chroom look als gevolg. Hij kent maar liefst 2 handvatten en is uitgerust met 2 degelijke keramische schijven.

Verder blijkt deze thermostatische douchekraan een temperatuurschaal aan te bieden van 20 tot 50°C en geniet je hierbij een kinderbeveiliging op het moment dat de kraan 38°C bereikt.

 

Voordelen:

Toebehoren: de thermostatische kraan wordt geleverd inclusief 2 rozetten, 2 S-koppelingen én een duidelijke handleiding met de nodige instructies om de kraan te installeren.

Werking: aangezien het hier om een thermostatische douchekraan gaat, zal men door een mengeling van koud en warm water tot de juiste temperatuur komen die door jou werd ingesteld. Hierbij geniet je een temperatuurschaal variërend van 20 tot 50°C.

Veiligheid: de kraan is uitgerust met een betrouwbare kinderbeveiliging bij 38°C.

 

Nadelen:

Geen afdichtingstape: houd er rekening mee dat er geen afdichtingstape wordt meegeleverd.

Slechte kwaliteit: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat de kwaliteit van de gebruikte materialen ondermaats is en bijzonder kalkgevoelig.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Hansgrohe Ecostat Comfort Thermostatische Douchekraan

 

Er worden tegenwoordig heel wat unieke en degelijke douchekranen op de markt aangeboden. En Hansgrohe staat hierbij bekend als één van de betere merken die kwaliteit, degelijkheid en duurzaamheid leveren. Het is een degelijke douchekraan die makkelijk en probleemloos te installeren is.

Het is een losse thermostaatkraan met een hartafstand van maar liefst 15 cm. De kraan is waterbesparend en biedt je zelfs de mogelijkheid om zelf de temperatuur te gaan regelen. Naast het volume kun je ook de hoeveelheid water makkelijk gaan bepalen. De SafetyStop zorgt ervoor dat de temperatuur nooit warmer wordt dan 40 graden. Wat handig kan zijn als je kinderen hebt. Verder zijn er nog tal van andere functies zoals de EcoStop knop.

Het is een degelijke douchekraan die door de meeste kopers duidelijk heel positief onthaald wordt. Zo geven de meeste klanten niet alleen een positief advies over de gebruikte materialen en de kwaliteit maar ook over het design en de gebruiksvriendelijkheid.

Met deze Hansgrohe douchekraan mag je volgens de meerderheid van de klanten duidelijk zeker zijn van een topproduct. Toch is het altijd handig om de voordelen en de nadelen van het product even op een rijtje te zien staan. Zo krijg je een beter beeld van wat de douchekraan te bieden heeft.

 

Voordelen:

EcoStop knop: dankzij de EcoStop knop is het mogelijk om heel wat water en dus ook geld te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen dat er maximaal 10 liter water per minuut wegstroomt.

SafetyStop knop: de SafetyStop knop kan behoorlijk handig zijn als je kinderen in huis hebt. Dankzij deze functie is het mogelijk om de temperatuur op maximaal 40 graden te zetten. Zo zal het ook effectief nooit warmer dan 40 graden worden.

Hartafstand: de kraan is makkelijk en zonder al teveel moeilijkheden te installeren en beschikt over een totale hartafstand van 15 cm.

 

Nadelen:

Tot op heden zijn er alleen nog maar positieve online beoordelingen geplaatst waardoor het niet eenvoudig is om eventuele minpunten tijdig op te merken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Schütte Vigo Thermostatische Douchekraan

 

De Schütte Vigo douchekraan is voorzien van een thermostaat voor een regelmatige controle op de temperatuur. Dit is ook een handig onderdeel om verbranding te voorkomen. Dit product mengt zelf koud en warm water om de temperatuur te bereiken die jij hebt ingesteld en houdt het voortaan daarop.

Dankzij deze optie hoef jij niet steeds de gewenste temperatuur in te stellen. De temperatuurschaal varieert tussen 20 en 50 graden Celsius met een kinderbeveiliging bij 38 graden. De schijven zijn keramisch en heel duurzaam.

Je zult niet altijd tevreden gebruikers van een product tegenkomen en dat is helemaal niet verkeerd, want het biedt ruimte tot verbetering. Het is vast te stellen dat een handvol gebruikers hun misnoegen uiten over dit product, maar dat tientallen andere gebruikers overtuigend veel redenen en advies geven waarom dit een topproduct is.

Indien je op zoek bent om je oude douchekraan te vernieuwen maar liefst niet zoveel geld wenst uit te geven dan kun je altijd dit model van Schütte eens bekijken. In vergelijking met de andere 4 apparaten die we in deze lijst hebben opgenomen, beschikt deze douchekraan wel degelijk over de laagste prijs.

 

Voordelen:

Temperatuur: de douchekraan is voorzien van een handige thermostaat die zelf het koude met het warme water zal gaan mengen. Je kunt de temperatuur gaan instellen tussen de 20 graden Celsius en de 50 graden Celsius.

Handig in gebruik: het apparaat is uitgerust met een handige kinderbeveiliging. Verder zijn de schijven van deze douchekraan helemaal keramisch en bijzonder eenvoudig schoon te maken.

Hartafstand: dit toestel is voorzien van een hartafstand aansluiting van ongeveer 15 cm. Dit komt overeen met de afstand tussen de linker en de rechter bevestiging.

Prijskaartje: je zult helemaal versteld staan van de voordelige prijs van deze douchekraan. Ideaal voor mensen met een beperkter budget.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: we merken dat een kleine minderheid van de kopers een iets hogere kwaliteit hadden verwacht bij deze douchekraan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Plieger Verano Thermostatische Douchekraan 15 cm hartafstand

 

We kunnen het rijtje van deze topproducten afsluiten met de Verano thermostatische douchekraan van het bekende merk Plieger. In tegenstelling tot sommige andere kranen uit dit lijstje, betreft het hier een opbouw douchekraan met een hartafstand van 15 cm. Hij wordt hierbij compleet geleverd inclusief 2 rozetten, 2 S-koppelingen en een Nederlandstalige montagehandleiding.

Deze losse opbouw douchekraan blijkt voornamelijk vervaardigd uit duurzaam en makkelijk te onderhouden metaal met als resultaat een prachtige chromen kleur. Gebruik bij voorkeur geen agressieve schoonmaakproducten zodanig dat het chroom zijn glans mooi blijft behouden. Verder geniet je ook hier een ruime temperatuurschaal variërend van 20 tot maar liefst 50°C inclusief een kinderbeveiliging bij 38°C.

Een blik op de online reviews laat gelijk heel wat mooie reacties zien van kopers die duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop. Echter hebben sommigen toch hun twijfels over de kwaliteit van de materialen en vinden anderen het jammer dat er bijvoorbeeld geen doucheslang noch afdichtingstape wordt aangeboden.

 

Voordelen:

Temperatuurschaal: door te kiezen voor deze thermostatische douchekraan ben je verzekerd van een ruime temperatuurschaal van 20 tot 50°C.

Kinderbeveiliging: lopen er kindjes rond in huis, dan is de kinderbeveiliging bij 38°C vast en zeker een welkom geschenk.

Toebehoren: de douchekraan wordt jou aangeboden inclusief 2 rozetten, een Nederlandstalige montagehandleiding en 2 afzonderlijke S-koppelingen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een beperkt aantal gebruikers blijkt jammer genoeg niet helemaal overtuigd van de gebruikte materiaalkeuze.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Douchekranen Koopgids

 

Ben je aan het bouwen of wil je de badkamer graag in een nieuw jasje steken, dan komt een degelijke douchekraan alvast goed van pas. Toch komt er nog heel wat meer bij kijken dan je misschien op het eerste gezicht zou verwachten. Zo dien je niet alleen rekening te houden met de hartafstand, de montage en de plaatsing maar ook met het type douchekraan en eventueel de extra mogelijkheden en/ of kenmerken. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids alvast even door te nemen alvorens je de verschillende douchekranen en aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Het nut van een degelijke douchekraan

Dat een douchekraan best wel zijn nut heeft, hoeft uiteraard niet meer bewezen te worden. Niets zo ontspannend als een heerlijke warme douche na een lange en vermoeiende werkdag of een intensieve work-out. Toch willen wij jou aanraden om niet meteen de eerste de beste douchekraan in het winkelmandje te plaatsen. Neem rustig de tijd om de verschillende opties te bekijken en tegenover elkaar af te wegen zonder daarbij impulsief te werk te gaan.

Op die manier zul je ontdekken dat er een grote verscheidenheid bestaat aan verschillende douchekranen op gebied van type, montage en design. Kies je bijvoorbeeld voor een opbouw dan wel inbouw douchekraan en liever een thermostatisch exemplaar of toch eerder een mengkraan? En kies je daarbij voor een standaard chromen design of mag het wat specialer en durf je opteren voor een douchekraan in mat zwart of bronzen design? 

 

Welk budget moet je vrijmaken?

Alvorens we hier verder op ingaan, willen we toch nog even kort focussen op het mogelijke prijskaartje. Zo hoeft een kwalitatieve douchekraan helemaal niet zo duur te zijn, maar alles staat of valt natuurlijk met jouw verwachtingen en wat je ervoor over hebt. Zo zal een losse douchekraan uiteraard goedkoper uitvallen dan wanneer je op zoek bent naar een complete doucheset met alles erop en eraan.

Verder kunnen ook de gebruikte materiaalsoorten, het design en de eventuele extra opties en mogelijkheden het prijskaartje alsnog beïnvloeden. Bedenk daarom op voorhand waar je naar op zoek bent en wat zoal je verwachtingen zijn. Maar vooral; welk budget wil en kun je hier maximaal aan spenderen?

 

Het type douchekraan in functie van de uitvoering

Eén van de eerste knopen die je zult moeten doorhakken zal te maken hebben met het type. Bedenk bijvoorbeeld of je op zoek bent naar een losse douchekraan ter aanvulling van een reeds bestaand/ aanwezig douchemeubel of toch liever voor een compleet nieuwe doucheset, inclusief hand- en hoofddouche, kiest. Deze beslissing hangt bovendien ook samen met de keuze voor opbouw of inbouw waarbij inbouw de duurdere optie van de 2 zal zijn maar wel eentje waarbij alle leidingen in de muur/ douchewand worden ingewerkt.

Eenmaal je deze knopen hebt doorgehakt, dien je het onderscheid te maken tussen een thermostatische douchekraan enerzijds en een mengkraan anderzijds. Zo bestaat de mengkraan uit 2 afzonderlijke hendels waarmee je eigenhandig het koude en warme water dient te mengen tot een aangename temperatuur. Bij de thermostatische douchekraan gebeurt het principe van het mengen geheel automatisch, zich baserend op een door jou vooraf ingestelde temperatuur. 

 

Hartafstand in functie van de montage

Heb je ondertussen al een voorkeur ontwikkeld voor een bepaald type douchekraan(set) dan dien je nu aandachtig te zijn voor de montage ervan. Waar wil je de douchekraan installeren en welke elementen heb je daarvoor nodig. In de meeste gevallen zal het nodige bevestigingsmateriaal op het moment van aankoop worden meegeleverd. Toch is het verstandig om te bedenken of je de douchekraan zelfstandig wilt plaatsen of eventueel toch beroep gaat doen op een erkend installateur.

Dat kan bijvoorbeeld wel handig zijn wanneer je kiest voor een volledige inbouw doucheset waarbij de leidingen en dergelijke meer in de douchewand of muur dienen te worden ingebouwd. Kies je voor een losse douchekraan die je op een reeds bestaand geheel dient te monteren, dan kun je dit best wel zelf uitvoeren. Sta bij de montage ook even stil bij de mogelijke hartafstand. Dat is de afstand tussen het midden van de koudwateraansluiting van je douchekraan enerzijds en het midden van de warmwateraansluiting anderzijds. In de meeste gevallen zal dit ongeveer 15 cm bedragen maar er bestaan ook modellen waarbij de hartafstand slechts 12 cm betreft.

Extra kenmerken en bijkomende optiemogelijkheden

Tot slot willen we nog even kort focussen op bepaalde extra kenmerken en eventuele mogelijkheden die misschien wel als een meerwaarde kunnen worden geïnterpreteerd. Zo kan het handig zijn indien de douchekraan voorzien is van een veilige cooltouch handgreep waarmee de kraan nooit te heet/ warm aanvoelt en bijgevolg de kans op brandwonden vrijwel onbestaande is. 

Kies eveneens voor een douchekraan met ergonomische handgrepen en aanvullende “SpeedClean” functie zodanig dat het schoonmaken achteraf een fluitje van een cent wordt. Ook de optie van een eco functie, waardoor een lager waterverbruik wordt nagestreefd, zou een meerwaarde kunnen zijn.

En mag het echt helemaal “over the top” zijn, kies dan voor een douchekraan met timer, ledverlichting en muziekmogelijkheden om de douche-ervaring naar een hoger niveau te tillen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een thermostatische douchekraan?

In tegenstelling tot wat het geval is bij een mengkraan, wordt het koude en warme water bij een thermostatische douchekraan vrijwel automatisch met elkaar gemengd tot een vooraf ingestelde temperatuur. In de meeste gevallen blijkt dit ongeveer rond de 38 graden Celsius te zijn. 

Dat is best wel handig want zo hoef jij niet meer op zoek te gaan naar de gewenste temperatuur. Bovendien is een thermostaatkraan in staat om deze ideale temperatuur te behouden wat best wel een vorm van veiligheid brengt en bijgevolg een meerwaarde kan betekenen in gezinnen met jonge kinderen.

 

Q2: Wat is een omstel douchekraan?

Tegenwoordig bestaat ook de mogelijkheid om te kiezen voor een zogenaamde omstel douchekraan. Deze wordt voornamelijk gebruikt in situaties waar er niet alleen sprake is van een hoofddouche maar er bijvoorbeeld ook een handdouche aanwezig blijkt. Met behulp van de omstelkraan kun je er dan voor zorgen dat beide kranen afzonderlijk kunnen worden in- en/ of uitgeschakeld.

Q3: Hoe meet je de hartafstand van een douchekraan?

Wanneer je op zoek gaat naar een degelijke douchekraan dan dien je uiteraard ook rekening te houden met de plaatsing en de montage ervan. Zo zullen de meeste douchekranen op een maximale hartafstand van 15 cm worden bevestigd maar er zijn ook bepaalde exemplaren waarvan de hartafstand enkele centimeters korter is.

Met hartafstand bedoelen we dan ook de maximale afstand tussen het midden van de koudwateraansluiting enerzijds en het midden van de warmwateraansluiting van de desbetreffende douchekraan anderzijds. Deze kan, afhankelijk van het type en de uitvoering van de kraan, 12 of 15 cm bedragen.

 

Q4: Hoe werkt een douchekraan?

Douchekranen bestaan tegenwoordig in allerlei materialen, uitvoeringen, kleuren en designs. Echter kunnen we het grootste onderscheid noteren op het gebied van types. Zo kun je opteren voor een thermostatische douchekraan waarbij het warme en koude water geheel automatisch met elkaar gemengd wordt tot een vooraf ingesteld temperatuur.

Daartegenover staat dan de traditionele mengkraan, vaak bestaande uit 2 aparte hendels, die je eigenhandig dient te bedienen zodanig de gewenste temperatuur te bekomen. Deze laatste is goedkoper in de aanschaf maar minder veilig met het oog op eventuele jonge kindjes.

 

Q5: Hoe kun je een douchekraan vervangen?

Ben je niet bepaald onhandig en best wel een gewillige doe-het-zelver, dan kan het de moeite lonen om eigenhandig je douchekraan te plaatsen of te vervangen. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, helpen we jou alvast even op weg. Zo dien je in eerste instantie op de hoogte te zijn van de uiteindelijke hartafstand die, zoals hierboven reeds vermeld, 12 of 15 cm kan zijn. 

Vervolgens is het belangrijk om het water, zowel hoofd- als boilerkraan, volledig af te sluiten zodoende eventuele beschadigingen en/ of ongemakken te kunnen vermijden. Eenmaal dat gebeurd is, kun je de oude kraan zonder problemen verwijderen. Is de oude kraan verwijderd, start dan alvast met het plaatsen van de, vaak meegeleverde, S-koppelingen. Controleer of ze allemaal horizontaal en even diep werden geplaatst en of de hartafstand overeenkomt met wat je hebt aangekocht.

Vervolgens is het een kwestie van het plaatsen van de rozetten en meegeleverde schroeven alvorens je de nieuwe kraan op de bestaande aansluitingen kunt installeren.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES