5 beste Split Airco’s Test van 2024

Laatste update: 21.06.24

 

Beste split airco’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar de beste split airco maar kun je maar geen keuze maken? Dan kan onze koopgids jou misschien wel verder op weg helpen? Daarin bespreken we een aantal belangrijke aspecten die de zoektocht iets makkelijker kunnen maken. Daarnaast willen we ook graag enkele toppertjes in de kijker zetten die misschien wel aan jouw wensen kunnen voldoen. Zo zou je kunnen kiezen voor de Eurom Split AC2401 afstandsbediening. Dergelijk apparaatje kun je makkelijk vanop een afstand bedienen met behulp van de afstandsbediening die zomaar bij de aankoop meegeleverd wordt. Daartegenover staat de Mestic SPA-3000 Split Unit Airco die dan weer in het oog springt vanwege zijn ruime koelvermogen tot 895 watt. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste split airco’s (Reviews) van 2024

 

We begrijpen dat het niet altijd makkelijk is om de beste split airco op de kop te tikken en daarom willen wij jou op weg helpen. Ben je op zoek naar een multi split airco apparaat of geef je toch liever de voorkeur aan een mobiele split airco die je makkelijk kunt verplaatsen? Bekijk de 2 topproducten hieronder alvast even. Neem daarbij rustig de tijd om ook de online reviews en het bijbehorende advies van klanten door te nemen. En wie weet zit er ergens wel een leuke aanbieding tussen.

 

 

1. Eurom Split airco AC2401 Energielabel A++ / Met afstandsbediening

 

Wil je een compacte split airco met een ruim vermogen en de mogelijkheid om probleemloos ruimtes tot 4 m2 af te koelen aankopen? Dan lijkt dit mobiele exemplaar vast en zeker een schot in de roos te zijn. Je geniet een totaal vermogen van maar liefst 375 Watt in combinatie met een maximaal koelvermogen van ruim 1278 BTU.

Deze unieke split airco is zodanig compact en licht van gewicht dat hij bijzonder geschikt is om te gebruiken in een kampeerwagen. Uiteraard kun je hem ook binnenshuis gebruiken en zelfs zonder problemen aan de wand installeren. De split airco is zelfs voorzien van een betrouwbaar indicatielampje en een praktische aan- en uitschakelaar. De levering omvat bovendien een afstandsbediening zodat je niet continu uit de sofa hoeft op te staan om het apparaat in- of uit te schakelen.

Het is een krachtig apparaat dat toch behoorlijk energiezuinig werkt. Vandaar het energielabel A++. Jammer genoeg moeten we vaststellen dat er nog geen online reviews bij het product zijn geplaatst en de hoge prijs zou daar vast en zeker een verklaring voor kunnen zijn. Houd er daarnaast ook rekening mee dat het geluidsniveau ruim 55 dB bedraagt en het apparaat dus niet helemaal geluidloos werkt.

Het is niet altijd makkelijk om een keuze te maken tussen de verschillende split airco apparaten. Voor sommigen zal Eurom beschouwd worden als het beste merk, terwijl anderen kiezen voor Qlima of misschien nog wel een ander merk. Wij zetten de populairste kenmerken van dit product alvast even op een rijtje.

 

Voordelen

Koelvermogen: het is een bijzonder krachtige split airco die zonder problemen een totaal koelvermogen van maar liefst 1278 BTU kan bereiken.

Vermogen: naast het krachtige koelvermogen, bedraagt het totale vermogen van de split airco motor ruim 375 Watt.

Energiezuinig: ondanks het ruime vermogen, hoef je je alvast geen zorgen te maken omtrent het stroomverbruik. De split airco is bijzonder energiezuinig en dat wordt duidelijk vermeld dankzij het A++ label.

Handig in gebruik: het is een bijzonder compact toestelletje voorzien van een beperkt gewicht en ideaal om eventueel aan de wand te bevestigen, indien gewenst.

 

Nadelen

Prijzig: jammer genoeg is het niet meteen het product met de laagste prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Mestic SPA-3000 Split Unit Airco – 895W – Wit – 53dB // Mestic Split airco

 

Ben je van plan om een split airco te kopen of is je oude multi split airco apparaat dringend aan vervanging toe? Dan kunnen wij jou dit apparaat van Mestic alvast warm aanbevelen. Let wel; het is niet meteen één van de goedkope split unit airco’s uit het rijtje, getuige eveneens het gebrek aan online reviews. Toch lijkt dit apparaat meer dan de moeite waard om even van naderbij te bekijken.

Zo kent de Mestic SPA-3000 een vrij compacte uitvoering met een breedte van 31 cm, een hoogte van 20 cm en een lengte van maximaal 45 cm. Maar vergis je niet, want deze split airco mag dan wel compact wezen, dit doet helemaal niets af aan het uiteindelijke koelvermogen. Eenmaal correct aangesloten én ingeschakeld, weet hij namelijk een ruim vermogen tot 895 watt te genereren alsook een instelbereik van 16 tot 30ºC.

Deze airco split unit is overigens bijzonder eenvoudig te installeren dankzij de universele bevestigingsmethode die steunt op het principe van een set meegeleverde beugels. Zijn multifunctionele karakter in combinatie met de verschillende extra functiemogelijkheden zoals de slaapmodus, dragen alvast bij aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

 

Voordelen

Multifunctioneel: met de Mestic SPA-3000 kies je voor een veelzijdige split unit airco die niet alleen in staat is om te koelen maar tevens ook ventileert en ontvochtigt.

Koelvermogen: hij biedt een ruim koelvermogen van maximaal 895 watt dat wordt aangevuld met een instelbereik van 16 tot 30ºC.

Geluidsniveau: in vergelijking met diverse andere airco apparaten, geniet je hier een behoorlijk laag geluidsniveau van amper 53 dB.

Installatie: het apparaat is eenvoudig in de caravan of camper te installeren dankzij de meegeleverde beugels.

 

Nadelen

Prijzig: het hogere prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Cecotec Split-airconditioning ForceClima 7050 – Split airco Cecotec

 

Overweeg je om een split airco te kopen dan loont het vast en zeker de moeite om dit apparaat van het bekende merk Cecotec eens even onder de loep te nemen. Of je hiermee ook meteen voor één van de goedkope split airco’s uit het rijtje kiest, valt nog even af te wachten. Toch biedt hij heel wat positieve kenmerken en optiemogelijkheden waardoor het prijskaartje wat meer op de achtergrond lijkt te verdwijnen.

Zo wordt de ForceClima 7050 split unit airco in eerste instantie gekenmerkt door een vrij compacte, handzame uitvoering. Maar vergis je niet want hoewel deze mobiele split airco vrij compact oogt, weet hij best een ruim vermogen te garanderen tot maar liefst 792 watt in combinatie met een maximaal koelvermogen tot 7000 BTU. Bovendien kies je met deze airco split unit voor een multifunctioneel apparaat waarbij niet alleen een verkoelingsfunctie maar ook ventilatie en zelfst ontvochtiging worden geleverd.

Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld dankzij het eenvoudige plug & play design alsook de diverse extra’s gaande van een timerfunctie tot een waterfull indicator, een windowkit en SaveWater System. Hoewel heel wat klanten overtuigd zijn van hun aankoop, lijkt een enkele koper van mening dat het apparaat veel lawaai maakt.

 

Voordelen

Installatie: deze split airco wordt gekenmerkt door een handig plug & play design waarbij je het apparaat – met behulp van het 1,5 meter lange snoer – eenvoudig op het stroomnet kunt aansluiten.

Multifunctioneel: de geïntegreerde ventilatiefunctie wordt moeiteloos aangevuld verkoelingsfunctie en ontvochtiging.

Airflow: bij correct gebruik kun je genieten van een bijzonder krachtige luchtstroom van maximaal 300 m³/h waardoor ruimtes snel én gelijkmatig kunnen worden afgekoeld.

 

Nadelen

Te luid: een enkele koper is van mening dat het apparaat – zelfs in de laagste stand – teveel lawaai produceert. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Argoclima Ulisse Eco Splitssysteem 3700 Watt 14000 BTU

 

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn dan kun je altijd nog kiezen voor deze split unit airco van Argoclima. Hij wordt gekenmerkt door een stevige vrijstaande binnenunit en een iets compactere buitenunit. Het betreft een zogenaamd “plug and play” systeem waardoor je hij na het inschakelen vrijwel meteen gebruiksklaar blijkt.

Hij biedt een maximaal vermogen aan van maar liefst 3700 Watt, aangevuld met een totaal koelvermogen van wel 14000 BTU. Je hebt hierbij de mogelijkheid om te schakelen tussen verschillende temperatuurstanden en hij is geschikt voor een ruimte van maximaal 60 m2. Indien het een ruimte met een hoge warmtelast betreft dan blijkt de maximale oppervlakte wel iets kleiner te zijn tot ongeveer 32 m2.

Ondanks het ruime vermogen wordt hij, op vlak van koelen, gekenmerkt door een jaarlijkse energieverbruik van amper 247 kWh wat hem de energieklasse A oplevert. Het geluidsniveau schommelt dan weer van 42 tot 62 dB naargelang het de buiten- of binnenunit betreft. Ook hier blijven de reacties voorlopig uit maar dat kan mogelijks te maken hebben met de hoge vraagprijs.

 

Voordelen

Plug and play: dankzij het plug and play systeem verloopt de installatie makkelijk en snel. Zo hoef je hem alleen maar in te schakelen en klaar is Kees!

Vermogen: je geniet een vermogen van maximaal zo’n 3700 Watt en een koelvermogen dat ruim 14000 BTU bedraagt.

Energieverbruik: op vlak van koeling wordt het jaarlijkse energieverbruik op amper 247 kWh geschat. Dit maakt hem behoorlijk energiezuinig en vandaar het energielabel A.

Geluidsniveau: het geluidsniveau varieert van minimaal 42 tot maximaal 62 dB waardoor hij bijgevolg als een vrij stille split unit airco kan worden beschouwd.

 

Nadelen

Prijzig: ook hier moeten we vaststellen dat de prijs duidelijk hoger ligt dan het gemiddelde.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Trotec PAC 4600 Split Unit Airco

 

Met deze split unit airco van het bekende merk Trotec zul je niet meteen één van de meest goedkope apparaten in huis halen. Toch blijkt de koper zich daar helemaal niets van aan te trekken. Het toestel kun je makkelijk laten inbouwen en kan zonder problemen een ruimte aanpakken met een oppervlakte van 48 m2.

Verder beschikt het apparaat over maar liefst 3 ventilatiestanden waaruit je zelf kunt kiezen. Indien je dit wenst dan kun je ook gewoon opteren voor de automatische functie. Het is een krachtig apparaat dat over een bijzonder hoog koelvermogen beschikt. De luchtuitblaas gebeurt met behulp van de handige swing-functie.

Je kunt dit toestel tot 24 uur op voorhand gaan programmeren en er is ook een handige aan- en uitschakelknop voorzien. Je krijgt er bij de aankoop ook nog eens een degelijke IR afstandsbediening bij en verder is het mogelijk om de luchtfilter er uit te halen en deze schoon te maken. Kortom voor deze ene gebruiker is het echt wel een topproduct.

Wanneer je op zoek bent naar een degelijke split unit airco dan zul je vast en zeker ook dit toestel van Trotec tegenkomen. Trotec is een bekend merk en het loont dan ook de moeite om even op zoek te gaan naar wat nu precies de eigenschappen zijn van deze handige split unit airco.

 

Voordelen

Kracht: het is een bijzonder krachtig apparaat dat is uitgerust met een degelijk en vrij hoog koelvermogen. Het toestel kan dus zonder problemen een ruimte met een oppervlakte van 48 m2 gaan afkoelen.

Luchtfilter: het is mogelijk om de luchtfilter uit de split unit airco te halen. Dit maakt het makkelijker om de filter te reinigen en te onderhouden.

Gebruiksgemak: je zult merken dat het toestel handig te bedienen is. Zo is er een aan- en uitknop voorzien net zoals meerdere ventilatiestanden. Het is ook mogelijk om de split unit airco maar liefst 24 uren van tevoren in te stellen.

 

Nadelen

Kostprijs: wanneer je geïnteresseerd bent in dit apparaat dan zul je maar liever wat meer budget voorzien. Het is niet meteen één van de goedkope split unit airco toestellen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Split airco’s Koopgids

 

Wat is een split airco en welke mogelijkheden of voordelen biedt het apparaat zoal? Wat met de installatie ervan en met welke prijskaartjes hoef je zoal rekening te houden? De aanschaf van een degelijke split airco brengt dan ook heel wat vragen met zich mee. Met deze koopgids willen wij jou een zo duidelijk mogelijk antwoord trachten te bieden. Neem rustig de tijd om de verschillende toestellen te bekijken en met elkaar te vergelijken. Het is daarbij een goede aanbeveling om eventuele promoties en aanbiedingen niet links te laten liggen.

Wat is een split airco

Je zult ze vaak tegenkomen in verschillende hotels, ondernemingen en misschien zelfs bepaalde huishoudens; de split airco, ook wel split unit airco genaamd. Een split airco is een handig elektronisch apparaat dat deel uitmaakt van de grote groep airconditioning systemen. Een degelijke split airco bestaat uit slechts één enkele buitenunit en wordt gecombineerd met één of verscheidene binnenunits. Met behulp van dergelijke binnenunits kun je daar meerdere kleine of grote ruimtes afkoelen, reinigen en/ of verwarmen.

Want je leest het goed, een split airco is vaak een multifunctioneel apparaat dat meer kan dan alleen maar verkoeling bieden. Kies daarom niet het eerste het beste split airco systeem maar neem de tijd om de verschillende mogelijkheden op diverse punten met elkaar te vergelijken. Waar ben je naar op zoek en wat zijn zoal je verwachtingen van een split airco systeem? Ben je op zoek naar een krachtige split airco of is een basis apparaat reeds voldoende?

 

Voordelen en gebruiksgemak

Het is in elk geval een goed idee om de aanschaf van een split airco systeem op z’n minst te overwegen. Dergelijke apparaten bieden namelijk tal van mogelijkheden en pluspunten waar je vast en zeker van versteld zult staan. In de eerste plek is een split airco systeem voornamelijk bedoeld om meerdere ruimtes binnenin een woning of gebouw te verkoelen. Best wel handig op warme zomerdagen als je binnen moet werken of studeren.

Echter zijn de meeste split airco systemen daarnaast ook in staat om diezelfde ruimtes te verwarmen. Met andere woorden, handig het hele jaar door zowel op warme zomerdagen als koude herfst-en winterdagen. Het wordt vaak gebruikt als een soort van bijverwarming. En indien je geluk hebt en echt kiest voor één van de top split airco systemen, dan zul je merken dat het apparaat daarnaast ook de lucht in de ruimte zal filteren en zuiveren.

Kortom, heel wat voordelen maar dat is nog niet alles. Het betreft vaak bijzonder compacte en lichtgewicht apparaten die je makkelijk kunt installeren. Ondanks de enorme compactheid bieden ze heel wat vermogen aan én werken ze daarbij energiezuiniger ten opzichte van heel wat andere airco systemen. Ze bieden een bijzonder hoog rendement en het maximale geluidsniveau is vrijwel bijzonder laag.

 

De werking van een split airco

De werking van een duurzaam split airco systeem kun je voornamelijk vergelijken met de werking van een warmtepomp. Zo zijn de binnenunits voorzien van een krachtige koelvloeistof waarmee warmte uit de desbetreffende ruimte kan worden onttrokken. Deze warmte wordt vervolgens naar de bijbehorende buitenunit geleid, die er vervolgens zal voor zorgen dat de lucht wordt afgekoeld.

Het afkoelen van de lucht komt tot stand door middel van een bepaalde chemische reactie in combinatie met een warmtewisselaar. Eenmaal klaar, wordt de koude lucht opnieuw naar de binnenunits geblazen en komt deze zo in de ruimte terecht.

 

Luchtfiltering

We hebben het reeds min of meer vermeld, maar er zijn heel wat split airco systemen die ook de mogelijkheid aanbieden om de lucht te zuiveren. Dat is jammer genoeg niet het geval bij alle split airco toestellen. Toch is het een goed idee om dit in overweging te nemen. Dergelijke apparaten zijn opgebouwd met krachtige filters zoals koolstoffilters en Hepa-filters waardoor fijne stof- en vuildeeltjes makkelijk kunnen worden verwijderd.

Niet alle split airco systemen maken gebruik van filters, er zijn ook exemplaren bij die zijn uitgerust met een ionisator waarmee schadelijke stoffen makkelijk kunnen worden verwijderd. Dergelijke toestellen zijn misschien iets duurder in de aankoop maar alvast veelbelovend naar de toekomst toe.


Energieverbruik en geluidsniveau

Het grote voordeel van een split airco systeem is dat het energieverbruik middelmatig tot laag is. Dit wordt vaak aangeduid door middel van een energielabel waarmee duidelijk wordt tot welke energieklasse de split airco behoort. Zo zullen split airco systemen met een energielabel A+++ veel energiezuiniger te werk gaan dan een apparaat met een label A+. In elk geval behoren de split airco apparaten tot één van de meeste energiezuinige airco systemen.

Het geluidsniveau wordt steevast uitgedrukt in decibels en afgekort als “dB”. Het geluidsniveau van een gemiddeld split airco apparaat is veel lager dan eender welk andere type airconditioning systeem. Uiteraard is het afhankelijk van wat je verwachtingen zijn en hoeveel budget je er tegenaan kunt smijten. Zo zullen de iets duurdere apparaten ook meer kwaliteit leveren en vaak een lager geluidsniveau.

Een beperkt geluidsniveau is best wel een goed idee om in overweging te nemen doordat je de split airco dan ook ’s nachts zonder problemen kunt gebruiken. Een hoorbaar apparaat werkt namelijk voor heel veel kopers storend en vervelend en dat kan alvast niet de bedoeling zijn. Apparaten met een geluidsniveau lager dan 45 dB behoren alvast tot de stille split airco toestellen.

 

Installatie en budget

Tot slot willen we er nog even op wijzen dat de installatie van een split airco systeem beter wordt gedaan door een erkend installateur. Zorg ervoor dat de installateur of het installerend bedrijf in het bezit is van een STEK certificaat. Dergelijk certificaat toont aan dat de persoon of het bedrijf in kwestie, gekwalificeerd is om de installatie tot een goed einde te brengen. Jammer genoeg zal dat een kleine meerkost betekenen.

Daarnaast kan het prijskaartje ook bepaald worden door het totale vermogen van de split airco en de verschillende mogelijkheden van het apparaat. Een apparaat dat in staat is om de ruimte te verkoelen, verwarmen en te zuiveren zal duurder te betalen zijn dan een split airco met minder opties en kenmerken. Bedenk dus voor je zelf wat je eisen en verwachtingen zijn en probeer een maximaal budget op te stellen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een split airco?

Met een split airco kies je alvast voor een krachtig aircosysteem dat is opgebouwd uit 1 buitenunit in combinatie met 1 of verscheiden binnenunits. Het grote verschil met andere aircosystemen is dat een split airco in de meeste gevallen tot veel meer in staat is dan alleen maar een ruimte verkoelen. Zo zijn de meeste split airco’s ook in staat om een ruimte te verwarmen en zelfs te ontvochtigen. In het laatste geval zal het apparaat erop toezien dat de luchtvochtigheid steeds tussen 40 en 60 procent blijft.

Verder zijn de meeste split airco apparaten ook in staat om de lucht in een bepaalde ruimte te ventileren. De binnenlucht wordt daardoor snel en makkelijk naar buiten geleid terwijl verse buitenlucht de ruimte/ woning binnenkomt. Verse lucht zorgt gelijk ook voor meer zuurstof.

Q2: Wat kost een multi split airco?

Tussen het ruime assortiment aan split airco toestellen zul je ook heel wat multi split airco toestellen tegenkomen. Dergelijke apparaten zijn voorzien van slechts een enkele buitenunit maar worden gecombineerd met minimaal 2 en maximaal 5 binnenunits. Een multi split airco toestel is dus in staat om binnen 2 tot maximaal 5 ruimtes te verkoelen of te verwarmen.

Het prijskaartje van een multi split airco zal dus ook iets hoger liggen dan een standaard split airco toestellen. Afhankelijk van het toestel dat je besluit aan te kopen en de eventuele kosten van een erkend installateur, hoef je toch te rekenen op een prijskaartje van om en bij 2000 euro.

 

Q3: Hoe werkt een split airco?

De werking van een split airco is behoorlijk gelijklopend met de werking van een koelkast. Eenvoudig uitgelegd, maakt een split airco toestel gebruik van een krachtig warmtepompsysteem. Dergelijk warmtepompsysteem werkt op basis van koelvloeistof.

Het is die koelvloeistof die ervoor zal zorgen dat er warmte uit een bepaalde kamer of ruimte in de woning, onttrokken wordt. Dit verloopt dus logischerwijze door middelde van de binnenunit. De warme lucht wordt vervolgens naar buiten geleid, meer bepaald naar de buitenunit.

Daarnaast zijn de meeste split airco toestellen ook in staat om een ruimte te verwarmen. Het principe of de werking is dan min of meer hetzelfde maar dan wel in de omgekeerde richting.

Q4: Airco split unit: welk merk?

Ben je op zoek naar een goed functionerende split airco? Dan zul je heel wat bekende en sterk gewaardeerde merken tegenkomen die dergelijke apparaten op de markt hebben gebracht. Indien je niet gebonden bent aan een bepaald budget en op zoek bent naar een krachtige kwalitatieve split airco, dan kijk je beter uit naar modellen van Daikin, De Longhi, Samsung en Whirlpool. Echter zijn er ook heel wat split airco toestellen van Eurom, Qlima en zelfs LG of Panasonic die niet zomaar vergeten mogen worden.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES