2 beste Split Airco’s Test van 2022

Laatste update: 05.07.22

 

Beste split airco’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar de beste split airco maar kun je maar geen keuze maken? Dan kan onze koopgids jou misschien wel verder op weg helpen? Daarin bespreken we een aantal belangrijke aspecten die de zoektocht iets makkelijker kunnen maken. Indien je echter dringend op zoek bent naar een duurzame split airco dan verwijzen wij jou graag door naar onze top 2  hieronder. Zo zou je kunnen kiezen voor de Eurom Split AC2401 afstandsbediening. Dergelijk apparaatje kun je makkelijk vanop een afstand bedienen met behulp van de afstandsbediening die zomaar bij de aankoop meegeleverd wordt. Echter blijkt ook de Qlima SC5232 een schot in de roos te zijn. Met dit toestel kies je voor een monoblock split airco die je aan de wand kunt bevestigen of gewoon vrijstaand kunt gebruiken. Aan jou de keuze!

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

2 beste split airco’s (Reviews) van 2022

 

We begrijpen dat het niet altijd makkelijk is om de beste split airco op de kop te tikken en daarom willen wij jou op weg helpen. Ben je op zoek naar een multi split airco apparaat of geef je toch liever de voorkeur aan een mobiele split airco die je makkelijk kunt verplaatsen? Bekijk de 2 topproducten hieronder alvast even. Neem daarbij rustig de tijd om ook de online reviews en het bijbehorende advies van klanten door te nemen. En wie weet zit er ergens wel een leuke aanbieding tussen.

 

 

1. Eurom Split airco AC2401 Energielabel A++ / Met afstandsbediening

 

Wil je een compacte split airco met een ruim vermogen en de mogelijkheid om probleemloos ruimtes tot 4 m2 af te koelen aankopen? Dan lijkt dit mobiele exemplaar vast en zeker een schot in de roos te zijn. Je geniet een totaal vermogen van maar liefst 375 Watt in combinatie met een maximaal koelvermogen van ruim 1278 BTU.

Deze unieke split airco is zodanig compact en licht van gewicht dat hij bijzonder geschikt is om te gebruiken in een kampeerwagen. Uiteraard kun je hem ook binnenshuis gebruiken en zelfs zonder problemen aan de wand installeren. De split airco is zelfs voorzien van een betrouwbaar indicatielampje en een praktische aan- en uitschakelaar. De levering omvat bovendien een afstandsbediening zodat je niet continu uit de sofa hoeft op te staan om het apparaat in- of uit te schakelen.

Het is een krachtig apparaat dat toch behoorlijk energiezuinig werkt. Vandaar het energielabel A++. Jammer genoeg moeten we vaststellen dat er nog geen online reviews bij het product zijn geplaatst en de hoge prijs zou daar vast en zeker een verklaring voor kunnen zijn. Houd er daarnaast ook rekening mee dat het geluidsniveau ruim 55 dB bedraagt en het apparaat dus niet helemaal geluidloos werkt.

Het is niet altijd makkelijk om een keuze te maken tussen de verschillende split airco apparaten. Voor sommigen zal Eurom beschouwd worden als het beste merk, terwijl anderen kiezen voor Qlima of misschien nog wel een ander merk. Wij zetten de populairste kenmerken van dit product alvast even op een rijtje.

 

Voordelen

Koelvermogen: het is een bijzonder krachtige split airco die zonder problemen een totaal koelvermogen van maar liefst 1278 BTU kan bereiken.

Vermogen: naast het krachtige koelvermogen, bedraagt het totale vermogen van de split airco motor ruim 375 Watt.

Energiezuinig: ondanks het ruime vermogen, hoef je je alvast geen zorgen te maken omtrent het stroomverbruik. De split airco is bijzonder energiezuinig en dat wordt duidelijk vermeld dankzij het A++ label.

Handig in gebruik: het is een bijzonder compact toestelletje voorzien van een beperkt gewicht en ideaal om eventueel aan de wand te bevestigen, indien gewenst.

 

Nadelen

Prijzig: jammer genoeg is het niet meteen het product met de laagste prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Qlima SC5232 indoor-unit split-unit airco 12000 BTU

 

In tegenstelling tot het vorige product zul je deze split airco vast en zeker tussen de goedkope apparaten kunnen spotten. De lage prijs maakt het toestel bijzonder toegankelijk voor mensen met een beperkt budget. Het gaat hier echter niet om een duo block airco maar wel om een monoblock exemplaar dat je zowel vrijstaand alsook bevestigd aan de wand kunt gebruiken.

Het apparaat bereikt moeiteloos een totaal vermogen van maar liefst 3200 Watt in combinatie met een maximaal koelvermogen van ruim 12000 BTU. Dit maakt deze split airco bijzonder krachtig en geschikt voor middelgrote tot grote ruimtes. Bovendien gaat het hier om een multifunctioneel apparaat dat evenzeer in staat is om de ruimte te ontvochtigen alsook te verwarmen.

Je zult merken dat een afstandsbediening bij de levering inbegrepen zit en dat het zelfs mogelijk is om de split airco via de bijbehorende app te bedienen. Ben je van plan om de split airco aan de wand te monteren dan wordt echter wel aangeraden om dit door een erkend installateur te laten doen. Jammer genoeg ontbreken momenteel online reviews waardoor we jou geen verdere informatie kunnen aanbieden omtrent de gebruikerservaringen.

Door te kiezen voor de split airco van Qlima kies je niet alleen voor een krachtig vermogen maar ook voor een designvol monoblock apparaat. Bovendien heb je de mogelijkheid om de split airco eventueel aan de muur of wand te installeren of gewoon vrijstaand te gebruiken. Aan jou de keuze dus!

 

Voordelen

Vermogen: het toestel is uitgerust met een bijzonder krachtige motor die zonder problemen een maximaal vermogen bereikt van 3200 Watt. Dit wordt aangevuld met een 12000 BTU koelvermogen.

Multifunctioneel: in tegenstelling tot sommige andere split airco apparaten zul je merken dat dit product ook de mogelijkheid aanbiedt om een ruimte niet alleen te verwarmen maar ook te ontvochtigen.

Afstandsbediening: de levering omvat niet alleen een degelijke split airco maar tevens ook een praktische afstandsbediening.

 

Nadelen

Installatie: daar de installatie soms wel wat voeten in de aarde kan hebben, wordt aangeraden een erkend installateur te vragen. Dit kan mogelijks wat extra budget verlangen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Split airco’s Koopgids

 

Wat is een split airco en welke mogelijkheden of voordelen biedt het apparaat zoal? Wat met de installatie ervan en met welke prijskaartjes hoef je zoal rekening te houden? De aanschaf van een degelijke split airco brengt dan ook heel wat vragen met zich mee. Met deze koopgids willen wij jou een zo duidelijk mogelijk antwoord trachten te bieden. Neem rustig de tijd om de verschillende toestellen te bekijken en met elkaar te vergelijken. Het is daarbij een goede aanbeveling om eventuele promoties en aanbiedingen niet links te laten liggen.

Wat is een split airco

Je zult ze vaak tegenkomen in verschillende hotels, ondernemingen en misschien zelfs bepaalde huishoudens; de split airco, ook wel split unit airco genaamd. Een split airco is een handig elektronisch apparaat dat deel uitmaakt van de grote groep airconditioning systemen. Een degelijke split airco bestaat uit slechts één enkele buitenunit en wordt gecombineerd met één of verscheidene binnenunits. Met behulp van dergelijke binnenunits kun je daar meerdere kleine of grote ruimtes afkoelen, reinigen en/ of verwarmen.

Want je leest het goed, een split airco is vaak een multifunctioneel apparaat dat meer kan dan alleen maar verkoeling bieden. Kies daarom niet het eerste het beste split airco systeem maar neem de tijd om de verschillende mogelijkheden op diverse punten met elkaar te vergelijken. Waar ben je naar op zoek en wat zijn zoal je verwachtingen van een split airco systeem? Ben je op zoek naar een krachtige split airco of is een basis apparaat reeds voldoende?

 

Voordelen en gebruiksgemak

Het is in elk geval een goed idee om de aanschaf van een split airco systeem op z’n minst te overwegen. Dergelijke apparaten bieden namelijk tal van mogelijkheden en pluspunten waar je vast en zeker van versteld zult staan. In de eerste plek is een split airco systeem voornamelijk bedoeld om meerdere ruimtes binnenin een woning of gebouw te verkoelen. Best wel handig op warme zomerdagen als je binnen moet werken of studeren.

Echter zijn de meeste split airco systemen daarnaast ook in staat om diezelfde ruimtes te verwarmen. Met andere woorden, handig het hele jaar door zowel op warme zomerdagen als koude herfst-en winterdagen. Het wordt vaak gebruikt als een soort van bijverwarming. En indien je geluk hebt en echt kiest voor één van de top split airco systemen, dan zul je merken dat het apparaat daarnaast ook de lucht in de ruimte zal filteren en zuiveren.

Kortom, heel wat voordelen maar dat is nog niet alles. Het betreft vaak bijzonder compacte en lichtgewicht apparaten die je makkelijk kunt installeren. Ondanks de enorme compactheid bieden ze heel wat vermogen aan én werken ze daarbij energiezuiniger ten opzichte van heel wat andere airco systemen. Ze bieden een bijzonder hoog rendement en het maximale geluidsniveau is vrijwel bijzonder laag.

 

De werking van een split airco

De werking van een duurzaam split airco systeem kun je voornamelijk vergelijken met de werking van een warmtepomp. Zo zijn de binnenunits voorzien van een krachtige koelvloeistof waarmee warmte uit de desbetreffende ruimte kan worden onttrokken. Deze warmte wordt vervolgens naar de bijbehorende buitenunit geleid, die er vervolgens zal voor zorgen dat de lucht wordt afgekoeld.

Het afkoelen van de lucht komt tot stand door middel van een bepaalde chemische reactie in combinatie met een warmtewisselaar. Eenmaal klaar, wordt de koude lucht opnieuw naar de binnenunits geblazen en komt deze zo in de ruimte terecht.

 

Luchtfiltering

We hebben het reeds min of meer vermeld, maar er zijn heel wat split airco systemen die ook de mogelijkheid aanbieden om de lucht te zuiveren. Dat is jammer genoeg niet het geval bij alle split airco toestellen. Toch is het een goed idee om dit in overweging te nemen. Dergelijke apparaten zijn opgebouwd met krachtige filters zoals koolstoffilters en Hepa-filters waardoor fijne stof- en vuildeeltjes makkelijk kunnen worden verwijderd.

Niet alle split airco systemen maken gebruik van filters, er zijn ook exemplaren bij die zijn uitgerust met een ionisator waarmee schadelijke stoffen makkelijk kunnen worden verwijderd. Dergelijke toestellen zijn misschien iets duurder in de aankoop maar alvast veelbelovend naar de toekomst toe.


Energieverbruik en geluidsniveau

Het grote voordeel van een split airco systeem is dat het energieverbruik middelmatig tot laag is. Dit wordt vaak aangeduid door middel van een energielabel waarmee duidelijk wordt tot welke energieklasse de split airco behoort. Zo zullen split airco systemen met een energielabel A+++ veel energiezuiniger te werk gaan dan een apparaat met een label A+. In elk geval behoren de split airco apparaten tot één van de meeste energiezuinige airco systemen.

Het geluidsniveau wordt steevast uitgedrukt in decibels en afgekort als “dB”. Het geluidsniveau van een gemiddeld split airco apparaat is veel lager dan eender welk andere type airconditioning systeem. Uiteraard is het afhankelijk van wat je verwachtingen zijn en hoeveel budget je er tegenaan kunt smijten. Zo zullen de iets duurdere apparaten ook meer kwaliteit leveren en vaak een lager geluidsniveau.

Een beperkt geluidsniveau is best wel een goed idee om in overweging te nemen doordat je de split airco dan ook ’s nachts zonder problemen kunt gebruiken. Een hoorbaar apparaat werkt namelijk voor heel veel kopers storend en vervelend en dat kan alvast niet de bedoeling zijn. Apparaten met een geluidsniveau lager dan 45 dB behoren alvast tot de stille split airco toestellen.

 

Installatie en budget

Tot slot willen we er nog even op wijzen dat de installatie van een split airco systeem beter wordt gedaan door een erkend installateur. Zorg ervoor dat de installateur of het installerend bedrijf in het bezit is van een STEK certificaat. Dergelijk certificaat toont aan dat de persoon of het bedrijf in kwestie, gekwalificeerd is om de installatie tot een goed einde te brengen. Jammer genoeg zal dat een kleine meerkost betekenen.

Daarnaast kan het prijskaartje ook bepaald worden door het totale vermogen van de split airco en de verschillende mogelijkheden van het apparaat. Een apparaat dat in staat is om de ruimte te verkoelen, verwarmen en te zuiveren zal duurder te betalen zijn dan een split airco met minder opties en kenmerken. Bedenk dus voor je zelf wat je eisen en verwachtingen zijn en probeer een maximaal budget op te stellen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een split airco?

Met een split airco kies je alvast voor een krachtig aircosysteem dat is opgebouwd uit 1 buitenunit in combinatie met 1 of verscheiden binnenunits. Het grote verschil met andere aircosystemen is dat een split airco in de meeste gevallen tot veel meer in staat is dan alleen maar een ruimte verkoelen. Zo zijn de meeste split airco’s ook in staat om een ruimte te verwarmen en zelfs te ontvochtigen. In het laatste geval zal het apparaat erop toezien dat de luchtvochtigheid steeds tussen 40 en 60 procent blijft.

Verder zijn de meeste split airco apparaten ook in staat om de lucht in een bepaalde ruimte te ventileren. De binnenlucht wordt daardoor snel en makkelijk naar buiten geleid terwijl verse buitenlucht de ruimte/ woning binnenkomt. Verse lucht zorgt gelijk ook voor meer zuurstof.

Q2: Wat kost een multi split airco?

Tussen het ruime assortiment aan split airco toestellen zul je ook heel wat multi split airco toestellen tegenkomen. Dergelijke apparaten zijn voorzien van slechts een enkele buitenunit maar worden gecombineerd met minimaal 2 en maximaal 5 binnenunits. Een multi split airco toestel is dus in staat om binnen 2 tot maximaal 5 ruimtes te verkoelen of te verwarmen.

Het prijskaartje van een multi split airco zal dus ook iets hoger liggen dan een standaard split airco toestellen. Afhankelijk van het toestel dat je besluit aan te kopen en de eventuele kosten van een erkend installateur, hoef je toch te rekenen op een prijskaartje van om en bij 2000 euro.

 

Q3: Hoe werkt een split airco?

De werking van een split airco is behoorlijk gelijklopend met de werking van een koelkast. Eenvoudig uitgelegd, maakt een split airco toestel gebruik van een krachtig warmtepompsysteem. Dergelijk warmtepompsysteem werkt op basis van koelvloeistof.

Het is die koelvloeistof die ervoor zal zorgen dat er warmte uit een bepaalde kamer of ruimte in de woning, onttrokken wordt. Dit verloopt dus logischerwijze door middelde van de binnenunit. De warme lucht wordt vervolgens naar buiten geleid, meer bepaald naar de buitenunit.

Daarnaast zijn de meeste split airco toestellen ook in staat om een ruimte te verwarmen. Het principe of de werking is dan min of meer hetzelfde maar dan wel in de omgekeerde richting.

Q4: Airco split unit: welk merk?

Ben je op zoek naar een goed functionerende split airco? Dan zul je heel wat bekende en sterk gewaardeerde merken tegenkomen die dergelijke apparaten op de markt hebben gebracht. Indien je niet gebonden bent aan een bepaald budget en op zoek bent naar een krachtige kwalitatieve split airco, dan kijk je beter uit naar modellen van Daikin, De Longhi, Samsung en Whirlpool. Echter zijn er ook heel wat split airco toestellen van Eurom, Qlima en zelfs LG of Panasonic die niet zomaar vergeten mogen worden.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES