Kleine badkamer inspiratie

Laatste update: 14.07.24

 

Zit je met een relatief beperkte ruimte in de badkamer? Geen enkel probleem, want ook een kleine badkamer kan op een comfortabele én gezellige manier worden ingericht. Wij willen jou met dit artikel graag enkele handige tips & tricks aanreiken die een houvast kunnen betekenen bij het inrichten van kleine badkamers en zullen het onder meer hebben over de indeling, meubelkeuze en kleur- en decoratie-effecten. 

 

Een goede voorbereiding is alles!

Zit je volop in de verbouwingen of is de badkamer dringend aan een renovatie toe maar is de ruimte behoorlijk smal/ klein, dan kan de inrichting wel eens tot heel wat kopzorgen leiden. Maar geen nood; want zelfs een kleine vierkante of smalle rechthoekige badkamer kan perfect comfortabel en praktisch worden ingericht; het vraagt alleen iets meer puzzelwerk en geduld. Het hoeft dan ook niet gezegd dat een goede voorbereiding en planning reeds de helft van het werk betekenen.Kortom, ga niet zomaar een badkamer kopen maar bedenk eerst welke maximale oppervlakte je ter beschikking hebt en wat je verwachtingen/ eisen zoal zijn. 

Wil je graag een kleine badkamer met bad of gaat je voorkeur eerder uit naar een smalle badkamer met inloopdouche? Of misschien wil je wel gewoon een combinatie van bad en douche? En hoe zit het dan met het toiletmeubel? Wil je graag een apart toilet in de badkamer introduceren of is dat voor jou niet meteen een noodzaak aangezien de woning elders reeds over 1 of meerdere toiletruimtes beschikt? Kortom, een goede voorbereiding is alles!

 

Klein, smal of beide?

Een kleine en/ of smalle badkamer inrichten hoeft vandaag de dag geen probleem meer te zijn. Zo ligt de focus hoofdzakelijk op indeling en gebruikscomfort waarbij het erop neer komt de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te benutten. Kies bijvoorbeeld voor één van de vele ondiepe badmeubels zodoende opbergruimte te creëren zonder daarbij aan loopruimte te verliezen. Vul dit eventueel aan met een bijpassende ondiepe wastafel en/ of een bijbehorend compact (wand)toilet. Op die manier heb je alles zonder daarbij aan loopruimte te moeten inboeten.

Kortom, het wordt al snel duidelijk dat je zelfs in heel wat kleine badkamers extra ruimte kunt creëren enkel en alleen door het kiezen van de juiste meubels. Daarnaast spelen ook de indeling alsook de kleur- en/ of decoratie een belangrijke rol in het totale plaatje.

Kleine badkamers optisch vergroten

Wil je een kleine badkamer inrichten, dan zullen heel wat experts meteen de kaart van de “extra ruimte” trekken. Klinkt behoorlijk tegenstrijdig om op zoek te gaan naar extra ruimte in kleine badkamers, maar toch is het mogelijk. Zo kun je op een eenvoudige manier de kleine of smalle ruimte – weliswaar optisch – gaan vergroten door te werken met een bepaalde indeling, kleurkeuze en/ of decoratie.

Zo luidt het professionele advies in eerste instantie om meteen in de hoogte te werken. Geef daarbij bijvoorbeeld de voorkeur aan een wandtoilet in plaats van een standaard klassiek ingebouwd toilet. Vul dit eventueel aan met een zwevend badmeubel en bijpassende – eveneens – zwevende badkamermeubels zoals een stevig wastafeltje. Door in de hoogte te gaan werken, creëer je open ruimte aan de grond waardoor de badkamer meteen al een pak groter lijkt/ aanvoelt. Bovendien kun je met zwevende meubels eveneens opbergruimte creëren zonder daarbij aan loopruimte te moeten inboeten.

Maar dat is natuurlijk niet alles want daarnaast raden experts aan om eveneens in te spelen op het optische bedrog. Doe dit door bijvoorbeeld een grote spiegel aan te kopen of te kiezen voor een transparante glazen douchewand. Dergelijke objecten zorgen ervoor dat de ruimte meteen een pak groter lijkt waardoor je niet langer dat beklemmende gevoel ervaart. 

Het lijstje kan verder worden aangevuld met het gebruik van glanzende tegels die zorgen voor een extra reflectie waardoor eveneens een vorm van optisch bedrog wordt gecreëerd. Wil je graag een douche in de kleine badkamer installeren? Kies dan meteen voor een kleine badkamer met inloopdouche zodoende opnieuw in te spelen op het creëren van extra ruimte. Kortom, er zijn heel wat manieren om een kleine badkamer groter te doen lijken.

 

Kleine badkamer indeling

Een kleine smalle badkamer inrichten is op zijn minst gezegd wel een hele uitdaging, maar niet onmogelijk. Zoals in de voorgaande stukjes reeds duidelijk werd, komt het er in eerste instantie op neer om de beschikbare ruimte goed in kaart te brengen en alle oppervlaktes grondig op te meten en – bij voorkeur – meermaals te checken. Vervolgens dien je eveneens aandachtig te zijn voor je eigen wensen en badkamer ideeën. Wil je graag een bad/ douche of liever een combinatie van beide? Hecht je belang aan een extra toiletruimte of is dat niet per sé een noodzaak daar er reeds andere toiletruimtes in de woning te vinden zijn?

Houd bij het maken van een planning eveneens rekening met het creëren van optische ruimte door te kiezen voor bepaalde specifieke meubels. Zo is een smalle badkamer met inloopdouche een graag geziene gast daar op die manier heel wat extra ruimte kan worden gecreëerd. En daarnaast is het eveneens aangewezen om aandacht te besteden aan de indeling wanneer je kleine badkamers gaat inrichten. 

Het spreekt voor zich dat de indeling van de kleine badkamer zo efficiënt mogelijk moet zijn. Wil je graag een bad én douche? Kies dan meteen voor een kwalitatief douchebad waarbij de beide mogelijkheden met elkaar worden gecombineerd zonder daarbij aan loop- of beweegruimte te moeten inboeten. Werk het douchegedeelte bij voorkeur af met een transparante glazen douchewand daar op die manier de ruimte ook groter zal lijken. Is een douche alleen voldoende? Aarzel dan niet en bekijk meteen het ruime assortiment aan inloopdouches, eveneens gecombineerd met een prachtige glazen deur die bijdraagt aan het optische bedrog.

Vul de mini badkamer eventueel verder aan met een combinatie van zwevende meubelen gaande van een wandtoilet tot een zwevende – weliswaar compacte – wastafel en/ of bijkomend badkamermeubel zodoende een complete badkamer te creëren. Zwevende meubels zorgen namelijk voor heel wat open ruimte ter hoogte van de grond waardoor de kleine badkamer er automatisch veel ruimer gaat uitzien. Daarnaast biedt het eveneens een mogelijkheid tot extra opbergruimte zonder daarbij aan beweegruimte te moeten inboeten.

 

Inspiratie en badkamerideeën kleine badkamer

Heb je toch nog heel wat twijfels en bijgevolg behoefte aan – eventueel bijkomende – kleine badkamer inspiratie? Dan bestaan er vandaag de dag heel wat mogelijkheden om extra kleine badkamer ideeën op te doen. Zo bieden tal van bedrijven en speciaalzaken op hun webpagina’s een ruim complete badkamer assortiment aan waarbij alle mogelijke situaties uitgebreid aan bod komen. Daarnaast kun je in sommige gevallen – mits professionele hulp – een simulatie maken van de kleine badkamer zoals jij die in gedachten hebt.

Verder is het eveneens aangewezen om aandacht te besteden aan de decoratie, het gebruik van accessoires en de kleur- of tegelkeuze die in de badkamer worden gebruikt. Kies je bijvoorbeeld voor een unieke transparante tegelvloer? Laat deze dan doorlopen in de douche of het bad zodoende de ruimte optisch te gaan vergroten.

Werk – indien mogelijk en naar wens – eveneens met lichte kleuren gaande van wit tot beige, aarde en natureltinten en ga daarbij niet meer dan 2 à 3 kleuren met elkaar combineren. Wil je de ruimte echt opentrekken met een tegelvloer? Kies dan voor glanzende tegel in plaats van matte en – bij voorkeur – voor grote tegels in plaats van kleine. Ook langwerpige tegels zullen de ruimte meteen een pak groter doen lijken. 

Werk het geheel af met – zoals reeds aangekaart – zoveel mogelijk zwevende meubels gaande van een wandtoilet tot een zwevende wastafel of zelfs een zwevende/ hangende badkamerradiator. Qua decoratie zou je kunnen kiezen voor spiegelende objecten daar de ruimte hierdoor opnieuw groter lijkt.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES