6 beste slimme thermostaten Test Van 2024

Laatste update: 13.12.24

 

Beste slimme thermostaten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met het Honeywell Evohome Radiatorpakket kies je alvast voor een kwalitatieve en gebruiksvriendelijke slimme thermostaat die je makkelijk kunt aansluiten op eender welke modulerende cv-ketel. Daartegenover staat de POERECO slimme draadloze thermostaat die, in tegenstelling tot heel wat andere apparaten, wel degelijk een handige wifi functie aanbiedt. In de onderstaande tabel hebben we nog een derde toppertje aan het lijstje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. Bekijk de mogelijkheden alvast even en we hopen dat één van de producten aan het verwachtingspatroon kan voldoen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste slimme thermostaten (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar de populairste en beste slimme thermostaat of heb je liever een leuke aanbieding of het toestel met de laagste prijs? Wij zochten alvast 6 topproducten voor jou uit, rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en experts. Bedenk of je daarbij op zoek bent naar een slimme thermostaat om de vloerverwarming te bedienen of toch eerder een slimme thermostaat als stadsverwarming? Daarnaast is er ook heel wat keuze uit diverse merken gaande van de Remeha slimme thermostaat tot de Atag slimme thermostaat, de Vaillant slimme thermostaat en de Nefit slimme thermostaten.

 

1. Honeywell Evohome Radiatorpakket – OpenTherm module – 4 thermostaatknoppen 

 

Deze Honeywell slimme thermostaat zul je, vanwege zijn vrij hoge prijskaartje, jammer genoeg niet meteen tussen de goedkope thermostaten hoeven te verwachten. Toch lijken de meeste klanten zich daar niet meteen aan te storen gezien de vele lovende reacties en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Ondanks zijn dure prijskaartje lijkt hij door velen toch wel als veruit het beste merk te worden beschouwd. De moeite waard om hem even onder de loep te nemen.

Zo blijkt de Honeywell slimme thermostaat, afkomstig uit de Honeywell Evohome serie, uitermate geschikt om de zogenaamde modulerende cv-ketels aan te sturen en op die manier de verwarmingssystemen per ruimte naar eigen wens te bedienen. Het betreft een compact en lichtgewicht vierkant apparaatje dat eenvoudig via het touchscreen kleurendisplay of de bijbehorende app te bedienen is.

Verder lijkt de slimme thermostaat niet alleen compatibel te zijn met het Google Assistant domotica platform maar kan hij ook gebruikt worden met, het minder bekende, platform “Homey”. Hij is daarbij geschikt voor IFTTT en zoneregeling wat van hem een veelzijdig apparaatje maakt. 

 

Voordelen:

Set: de Honeywell slimme thermostaat set bestaat uit 4 radiatorregelaars, een RF-module voor ketelbesturing, een tafelstandaard met bijbehorende voedingskabel én een Evohome bedieningsinterface.

Evohome channel: met behulp van het Evohome channel kun je bepaalde “recipes” genereren onder de vorm van “ALS de temperatuur tot 5 graden Celsius daalt, schakel DAN de verwarming in tot 20 graden Celsius.”

Touchscreen: de slimme thermostaat is uitgerust met een handig touchscreen display waarop je niet alleen alle gegevens kunt aflezen maar ook elke ruimte/ zone apart kunt gaan bedienen.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: we durven vermoeden dat het hoge prijskaartje wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Poereco slimme draadloze thermostaat incl. WIFI gateway

 

In vergelijking met het vorige apparaat, lijkt deze POERECO slimme thermostaat wel een echte aanbieding te zijn. Op basis van de positieve online reviews, geplaatst door tevreden klanten, én de mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren durven we vermoeden dat het om een topproduct gaat. Slechts 1 koper ondervindt wat problemen om de gateway met de wifi te verbinden maar laat je hier niet gelijk door afschrikken.

Zo blijkt de POERECO slimme thermostaat het geschikte apparaat om je cv-ketel, vloerverwarming en/ of stadsverwarming aan te sturen. Bovendien kun je hem zowel manueel bedienen alsook via de bijbehorende applicatie en dit op eender welk moment en van eender waar. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een betrouwbare en degelijke internetverbinding.

Bij een correcte installatie en dito gebruik, wordt het een makkie om enkel de noodzakelijke ruimtes te verwarmen waardoor je op termijn tot wel 30% aan kosten kunt besparen. Bovendien blijkt hij compatibel met diverse domotica platformen gaande van het bekende Google Assistant tot Amazon Alexa. 

 

Voordelen:

Domotica platform: je kunt deze slimme thermostaat zonder problemen gebruiken in combinatie met Google Assistant of Amazon Alexa.

Wisselcontact: doordat deze slimme thermostaat eveneens is uitgerust met het zogenaamde wisselcontact kan hij, indien gewenst, ook gebruikt worden om de ruimte te koelen.

Verwarmingssysteem: het is een bijzonder veelzijdig apparaatje dat makkelijk met eender welk verwarmingssysteem kan worden gebruikt gaande van gas tot mazout, elektriciteit en een warmtepomp installatie.

Budgetvriendelijk: in tegenstelling tot de eerder genoemde slimme thermostaat lijkt zijn prijskaartje hartstikke goed mee te vallen.

 

Nadelen:

Installatie: slechts één gebruiker lijkt toch wel wat problemen te ondervinden met de installatie. Het kan eventueel een aanbeveling zijn om contact op te nemen met een erkend installateur.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit – Draadloze variant

 

Door te kiezen voor de Tado slimme thermostaat, jou aangeboden door het gelijknamige merk tado°, kies je voor een draadloze slimme thermostaat V3 inclusief bijbehorende starterskit en dit alles tegen een behoorlijk mooi prijskaartje. 

De Tado thermostaat kan gebruikt worden om zowel de centrale- als vloerverwarming van je woning aan te sturen en maakt daarbij gebruik van sensoren die de temperatuur én de vochtigheid meten. Op die manier kun je de temperatuur en vochtigheid op eender welk moment en in elke ruimte in de gaten houden en in/uitschakelen waardoor je op termijn tot maar liefst 30% aan energie(kosten) bespaart.

Daarnaast kun je de Tado slimme thermostaat, bij correcte installatie, ook makkelijk besturen door middel van je stem. Hij maakt hiervoor gebruik van diverse smart home platforms die compatibel blijken met verschillende spraakcommando’s.

 

Voordelen:

Afstandsbediening: met de Tado slimme thermostaat wordt het mogelijk om je stem als een soort van afstandsbediening te gebruiken. Zo werkt hij met diverse smart home platforms waar je gebruik kunt maken van spraakcommando’s.

Gezond: het apparaat is tevens voorzien van een zogenaamde “Klimaatcomfort Skill” functie die in staat is om je verder advies te geven over de kwaliteit van de lucht in- en buiten je woning en hoe je die binnenlucht min of meer gezond kunt houden.

Handig in gebruik: naast de temperatuur is deze thermostaat ook in staat om de vochtigheid aan te passen. Bovendien is hij bedoeld om zowel de centrale- als vloerverwarming van je woning aan te sturen.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks het feit dat het prijskaartje lijkt mee te vallen, durven we vermoeden dat sommige klanten hem als een struikelblok zullen beschouwen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Netatmo Thermostat – Slimme thermostaat – Netatmo Kamerthermostaat

 

Net zoals heel wat andere slimme thermostaten uit dit lijstje, blijkt ook dit exemplaar van Netatmo vooral geschikt om aan te sluiten op de centrale verwarming. Op die manier wordt het mogelijk om het verwarmingssysteem per ruimte/ kamer te bepalen en bijgevolg in/ uit te schakelen wat resulteert in een hoge energiebesparing en bijgevolg lagere energiekost.

Het is een vrij compact en lichtgewicht apparaatje dat makkelijk door jezelf of een erkend installateur kan worden geïnstalleerd. Eenmaal gemonteerd kun je hem manueel bedienen of via je smartphone/ tablet door gebruik te maken van een bijbehorende applicatie. Daarnaast is de thermostaat eveneens uitgerust met een Auto-adapt functie waarmee hij in staat is om de verwarming eigenhandig in te schakelen rekening houdend met de buitentemperatuur én de isolatie van de woning.

Kortom, een handig apparaatje dat door heel wat klanten positief beoordeeld werd. Slechts één koper is van mening dat de slimme thermostaat vrij onhandig in gebruik is en jammer genoeg niet helemaal aan het verwachtingspatroon weet te voldoen.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de compactheid en het lichte gewicht maken deze slimme thermostaat alvast handig om te installeren.

Budgetvriendelijk: het is alvast één van de goedkopere slimme thermostaten uit deze selectie wat hem een pak toegankelijker maakt bij het grote publiek.

Auto-adapt: dankzij de Auto-adapt functie kan de thermostaat eigenhandig de verwarming inschakelen op basis van de buitentemperatuur én de isolatie van je woning.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: we stellen vast dat één enkele klant niet helemaal overtuigd is van deze thermostaat. Zo zou hij vrij onhandig zijn in gebruik en helemaal niet doen wat men ervan verwacht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Google Nest Learning Thermostat – Slimme thermostaat – RVS

 

Je kunt natuurlijk altijd nog kiezen voor deze unieke slimme thermostaat van Google Nest; een compact en lichtgewicht apparaatje dat geschikt is om op eender welke centrale verwarming aan te sluiten. Bovendien wordt hij geleverd inclusief een bijbehorende applicatie waardoor het mogelijk wordt om de bediening vanop een afstand uit te voeren.

De Nest slimme thermostaat, waarvan de behuizing overigens voornamelijk uit RVS bestaat, blijkt compatibel met het Android én iOS besturingssysteem. Bovendien is hij voorzien van een duidelijk leesbaar display inclusief verlichting en biedt hij een aanwezigheidsdetectie en geofencing functie aan.

Net zoals het geval met heel wat andere slimme thermostaten, kun je ook dit apparaat instellen per dag, per x aantal weekdagen of alleen in het weekend of wanneer je op vakantie bent. Er is eveneens een onderscheid tussen zomer- en wintertijd en je kunt hem tot op de halve graad nauwkeurig instellen. Kortom, een toppertje dat bij heel wat klanten enthousiast onthaald wordt.

 

Voordelen:

Platform: deze Google Nest slimme thermostaat blijkt compatibel met diverse domotica platformen gaande van Nest tot Google Assistant en Homey.

Instellingen: je kunt de temperatuur niet alleen per ruimte instellen maar ook per dag, per weekdag(en) of per weekend. Verder wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen de zomer- en wintertijd.

Handig in gebruik: het apparaatje blijkt uitgerust met een wifi functie alsook de mogelijkheid tot het aangaan van een draadloze verbinding. Verder is hij geschikt voor IFTTT.

 

Nadelen:

Geen zoneregeling: in tegenstelling tot sommige andere slimme thermostaten, is dit apparaat niet geschikt voor zoneregeling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat – Bedraad  Modulerend

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke slimme thermostaat van Honeywell die, net zoals zijn voorgangers, perfect in staat is om de centrale verwarming aan te sturen. Op die manier wordt het mogelijk om, manueel of via een bijbehorende app, de temperatuur per ruimte/ kamer te bepalen en in te stellen.

De Honeywell Lyric T6 ondersteunt niet alleen het bekende Android besturingssysteem maar ook iOS van Apple waardoor je bijgevolg ook kunt werken met de bijpassende Apple HomeKit. Deze zelflerende thermostaat valt meteen op vanwege zijn compacte en minimalistische design in combinatie met het duidelijk leesbaar én bovendien verlichte touchscreen.

Hoewel de meeste klanten overtuigd zijn van de uitstekende kwaliteit en de verhouding met het bijbehorende prijskaartje, lijkt een kleine minderheid toch wel wat pijnpuntjes bloot te leggen. Zo zou de software configuratie niet altijd van een leien dakje verlopen.

 

Voordelen:

Installatie: het betreft een zelflerende thermostaat die, via een bedrade koppeling, makkelijk aan de CV-ketel kan worden aangesloten.

Geofencing: met behulp van de geofencing functie is het toestel in staat om rekening te houden met de locatie van de bewoner/gebruiker.

Handig in gebruik: hij blijkt niet alleen compatibel met Android maar ook met iOS en is in staat om zowel de Siri spraakbesturing als Apple HomeKit te ondersteunen.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: we stellen vast dat een kleine minderheid van de klanten toch wel wat hinder ondervindt bij de software configuratie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Slimme thermostaten Koopgids

 

Wat is een slimme thermostaat? En is er een wezenlijk verschil in gebruik met bijvoorbeeld een gewone standaard thermostaat? Hoe zit het dan met de werking en welke prijskaartjes kunnen en mogen we verwachten? Je hoort het al, heel wat vragen steken de kop op. Het lijkt ons dan ook verstandig om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens je de verschillende slimme thermostaten met elkaar gaat vergelijken. Daarbij denken we dat het een goede aanbeveling is om eventuele aanbiedingen en promoties alvast niet uit de weg te gaan!

Wat is een slimme thermostaat en het verschil met een normale?

Een normale standaard kamerthermostaat is bedoeld om eigenhandig te temperatuur in een bepaalde ruimte/ kamer aan te passen. Indien je een iets gesofisticeerder model op de kop hebt kunnen tikken, dan is het eveneens mogelijk dat hij je een inzicht biedt in de luchtvochtigheid én temperatuur in de desbetreffende kamer.

Een slimme thermostaat daarentegen werkt door de combinatie van wifi enerzijds en een bijbehorende app op je smartphone anderzijds. Door in te loggen in de applicatie is het niet alleen mogelijk om de temperatuur en de luchtvochtigheid te raadplegen maar ook het energieverbruik, de bijbehorende kostprijs en de adviezen om op het verbruik te besparen. 

Kortom, een slimme thermostaat biedt dubbel zoveel mogelijkheden aan in tegenstelling tot een standaard apparaatje. En dat is nog niet alles, want dankzij de verschillende sensoren waarmee de slimme thermostaat is uitgerust, is het apparaatje in staat om de gewoontes van de gezinsleden/ bewoners te memoriseren. Wanneer is er iemand/ niemand thuis? Wanneer ben je onderweg naar huis en wanneer zul je aankomen? Op die manier zal de verwarming nooit ingeschakeld staan op momenten dat er niemand thuis is noch in ruimtes waar er zich niemand bevindt. Dit resulteert in een effectieve verwarming en bijgevolg lager energieverbruik en dito kost.

 

De werking en de voordelen

Zoals hierboven vermeld, steunt het principe van de slimme thermostaat op het gebruik van wifi en een bijbehorende app op je smartphone. Dat betekent dus niet alleen dat het mogelijk wordt om alle gegevens via je smartphone op te vragen en te bekijken maar ook op het apparaatje (en bijgevolg de verwarming) vanop een afstand in/uit te schakelen.

Je kent het misschien wel; je bent nog even iets gaan drinken na het werk en zult wat later thuis zijn. Door de instellingen te wijzigen, kun je verhinderen dat de verwarmingsinstallatie wordt ingeschakeld en bijgevolg onnodig energie gaat verbruiken. Kortom, met een slimme thermostaat wordt het mogelijk om de verwarming enkel in te schakelen om momenten dat er iemand thuis én bovendien enkel en alleen in die bepaalde ruimtes waar er beweging wordt gedetecteerd. Is er bijvoorbeeld niemand in de badkamer dan zal de verwarmingsinstallatie in de badkamer uitgeschakeld blijven, wat een heuse energiebesparing betekent en bijgevolg ook lagere energiekost.

De verschillende soorten in verhouding tot de functiemogelijkheden en de prijs

De vele voordelen en mogelijkheden die dergelijke apparaten lijken aan te bieden, heeft ervoor gezorgd dat de vraag de laatste jaren enorm gestegen is. Het zal je dan ook niet verwonderen dat er vandaag de dag wel degelijk verschillende types slimme thermostaten te bekomen zijn waarbij het onderscheid gemaakt wordt op basis van de functiemogelijkheden. Hoe meer functies de slimme thermostaat aanbiedt, hoe hoger zijn bijbehorende prijskaartje uiteraard zal zijn. Wat niet wegneemt dat sommige opties en functies wel een meerwaarde kunnen betekenen.

Zo kan het handig zijn indien de slimme thermostaat is uitgerust met meerdere sensoren die in staat zijn om open ramen te detecteren. Op die manier kan het apparaatje de verwarming meteen in/ uitschakelen en aanpassen naargelang. Daarnaast zijn er ook heel wat huidige apparaten die voorzien zijn van een spraakassistent zoals bijvoorbeeld Google Assistent of Amazon Echo. Sommige apparaten werken op basis van oplaadbare batterijen terwijl je andere dan weer op de netstroom dient aan te sluiten. En mag het nog net dat tikkeltje meer zijn, dan geven experts de aanbeveling om de kiezen voor een slimme thermostaat die je kunt uitbreiden met bijbehorende slimme radiatorknoppen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een slimme thermostaat?

Een intelligente of slimme thermostaat is een handig, vaak behoorlijk compact en lichtgewicht apparaatje, dat in staat is om de verwarming geheel automatisch af te stemmen op het leefpatroon van de verschillende leden binnen het gezin. 

Door ze op voorhand eigenhandig en geheel naar wens te programmeren, kan de verwarming eender wanneer in- en weer uitgeschakeld worden. Op die manier kan de verwarming bepaalde delen van het huis of de volledige woning op de gewenste temperatuur verwarmen en vervolgens weer automatisch uitschakelen wanneer de juiste temperatuur werd bereikt. Dit resulteert niet alleen in meer wooncomfort maar ook in energiebesparing. 

Enkele huidige toppertjes binnen dit segment zijn onder andere de Evohome van Honeywell Home of het meer budgetvriendelijke instapmodel “Round Connected”.

Q2: Hoe werkt een slimme thermostaat?

Tegenwoordig is het mogelijk om de verwarming van je woning volledig te automatiseren door gebruik te maken van een zogenaamde slimme thermostaat. Het zijn compacte en lichtgewicht apparaatjes die je eenvoudig in de woning kunt installeren en die de bediening van de verwarmingsinstallatie op zich nemen.

Uiteraard dien je de slimme thermostaat op voorhand wel correct in te stellen en te programmeren. Beslis onder andere wat de minimum temperatuur dient te zijn en vanaf welke temperatuur de verwarming moet worden ingeschakeld. Kortom, met behulp van een slimme thermostaat wordt het mogelijk om de verwarming 100% af te stemmen op het leefpatroon van de gezinsleden. 

 

Q3: Wat kost een slimme thermostaat?

In vergelijking met een gewone kamerthermostaat of klokthermostaat, zullen de prijskaartjes van de slimme thermostaten weliswaar een tikkeltje hoger liggen. Waar de andere apparaten eindigen op maximaal 200 euro, beginnen de slimme thermostaten aan een minimum prijskaartje van 200 euro. Afhankelijk van het merk, de mogelijkheden en de bijkomende functies kan dit prijskaartje makkelijk oplopen in de richting van 400 euro. Houd daarnaast ook rekening met eventuele installatiekosten die, in de meeste gevallen, apart zullen worden verrekend.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES