Behang op één muur of meerdere? Waar kun je het beste voor kiezen?

Laatste update: 25.04.24

 

Je vraagt je misschien wel af of een behangen accentmuur er niet wat vreemd gaat uitzien en of het niet beter is om ook de rest van de kamer mee te behangen. Toch kan behang een leuke én bovendien ook makkelijke manier zijn om allerlei patronen én meer persoonlijkheid aan de kamer toe te voegen. Dit kan tevens ook een aanzienlijk verschil maken in de werkdruk en het gehele tafereel aardig transformeren. Om dat laatste beetje twijfel bij je weg te nemen, hebben we ons wat meer verdiept in het betreffende onderwerp. Ben je benieuwd? Lees dan gerust even met ons mee!

Tegenwoordig is er heel wat keuze op het gebied van behangpapier waardoor je ervoor kunt kiezen om één enkele accentmuur aan te pakken dan wel de volledige kamer. Door er de juiste textuur, kleur en het correcte patroon uit te kiezen, kun je er bovendien voor zorgen dat de kamer of de betreffende accentmuur visueel niet té overweldigend zal zijn. En omdat de accentmuur reeds kan beschouwd worden als een uniek middelpunt van de kamer, zal het behang erop niet misstaan.

Bovendien is behang over het algemeen vrij eenvoudig aan te brengen; vooral met de vele muurstickers die er tegenwoordig te vinden zijn. Toch is het belangrijk om niet zomaar in het wilde weg een keuze te maken aangezien het verkeerde behang voor heel wat onevenwichtigheid in de kamer kan zorgen. Benieuwd naar hoe het wel moet? Lees dan gerust even verder en leer hoe je de verschillende muren kunt behangen en op welke manier je visuele aspecten in kaart kunt brengen. Vind leuk behang op https://redro.nl/behang/

 

Mag je één muur behangen?

Het lijkt waarschijnlijk vreemd om één muur te behangen, maar het kan werken zolang je de juiste muur kiest. Je moet er vooral voor zorgen dat de muur het definitieve middelpunt van je kamer is zodat je een centraal punt kunt creëren met behulp van het behang.

Daarnaast zou je ook een bestaand brandpunt kunnen bepalen door de natuurlijke inrichting of structuur van je kamer te volgen. De ideale muur is bij voorkeur meestal glad en heeft geen unieke hoeken of ramen die het geheel onderbreken. Maar er kan ook een opvallende armatuur, meubelstuk of decor zijn in de ruimte aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld de tv in de woonkamer of een hoog hoofdeinde in de slaapkamer. Een accentmuur is ontworpen om een bepaald iets in het bijzonder te gaan benadrukken waarbij het in de meeste gevallen om sentimentele of unieke decoraties gaat. Kortom, de ideale muur om even extra in de verf te zetten met behulp van het juiste behang.

Bedenk dat een accentmuur ook zal dienen als een visuele onderbreking van het patroon in de rest van de kamer. Dus hoewel de meeste personen ervoor kiezen om de accentmuur in een apart patroon te behangen, kan het eveneens een idee zijn om de andere muren van de kamer in een nieuw behangersjasje te steken en de ene accentmuur volledig te laten zoals hij er oorspronkelijk uitzag. 

Let er ook op dat de grootte van de kamer altijd een grote invloed heeft op je aanpak. Het is niet altijd het beste om de langste muur in de kamer te behangen. Zelfs als je behang gebruikt dat de muur kleiner doet lijken, kan het mogelijk meer aanvoelen als een ongelukje dan als een artistiek statement. Dit is vooral van toepassing in situaties waarbij een grote kamer meer dan één centraal punt heeft. 

Maakt behang op één muur een kamer kleiner?

Mensen zijn geneigd om alle muren in de kamer dezelfde kleur te geven omdat ze ervan uitgaan dat op die manier het geheel extra benadrukt wordt. Het gebruik van behang om een afzonderlijke accentmuur te maken of net te gaan versterken, zorgt ervoor dat de kamer in stukken verdeeld wordt waardoor het niet langer 1 geheel lijkt.
Maar geen paniek want het toevoegen van behang op een bepaalde accentmuur, hoeft te kamer niet altijd visueel te gaan verkleinen. Uiteraard dien je – om het verkleinende effect enigszins te vermijden – te opteren voor patronen of kleuren die op een bepaalde manier toch al in evenwicht zijn én extra diepte lijken toe te voegen.. We denken bijvoorbeeld meteen aan een donkere versie van de andere kleuren in de kamer zodoende de aandacht naar deze ene accentmuur te verschuiven. Indien je kamer helemaal in het lichtblauw geschilderd is, zou je de accentmuur in een donkerblauwe tint kunnen afwerken.

Helaas hebben kleine kamers niet zoveel oppervlakte om mee te werken waardoor het aanbrengen van behangpapier de ruimte nog extra krap kan doen aanvoelen. Denk bijvoorbeeld aan het kleinste kamertje in de woning of de badkamer waarbij er niet voldoende visuele rust tussen de muren is. Maar opnieuw; dat neemt niet weg dat je helemaal niet met behangpapier zou kunnen werken. Het komt er vooral op aan om op zoek te gaan naar de juiste patronen, textuur, kleur en schaal zodat je een visuele optische illusie kunt gaan creëren.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES