De 7 sleutels tot het organiseren en inrichten van je kantoor

Laatste update: 21.05.24

 

Wil je een klein kantoor inrichten? Of wil je je bestaande kantoor aankleden voor wat meer kick? Op zoek naar inspiratie? Dan hebben we goed nieuws voor je. We hebben wat rondgeneusd en het raadsel van een gezonde, productieve kantoorruimte gekraakt. Zo zijn we gekomen tot het ideale kantoor en de zeven sleutels die het perfect maken voor een lange werkdag.

Lees gauw verder en ontdek hoe jij je eigen kantoor kunt inrichten en organiseren voor maximale productiviteit. En het leuke? Het kost je bijna niks. Met deze checklist ben je binnen de kortste keren de eigenaar van een aantrekkelijk kantoor.

 

Je eigen kantoor inrichten voor comfort en productiviteit

Elk kantoor is anders. Maar er zijn bepaalde aspecten die je terugvindt in elke succesvolle, productieve kantoor. Zo heb je onder andere de verlichting, de ergonomie en bureau inrichting. We hebben ze allemaal op een rijtje gezet en de allerbelangrijkste gevat in een handige checklist. Hiermee kun je je eigen kantoor ontwerpen om van maximale comfort en productiviteit te genieten. Dit zijn de 7 sleutels voor het ideale droomkantoor.

 

Plan je kantoor

Het lijkt misschien gek, maar goede planning is cruciaal, ook bij iets simpels als een kantoor. Nog geen idee wat je precies wilt? Kijk op even Pinterest voor inspiratie. Ga wel na in hoeverre de opgedane inspiratie mogelijk is voor jouw unieke situatie.

Ga per ruimte na hoe je je meubilair het best kunt plaatsen om zo min mogelijk hinder te veroorzaken. Hou voldoende ruimte vrij om heen en weer te bewegen — ook wanneer je aan tafel zit. Label je spullen en combineer ze met soortgelijke objecten. Dan weet je in een oogwenk waar je moet zijn en vermijd je een hele zoektocht.

 

Verlichting

Verlichting is een superbelangrijk onderdeel van het ontwerpen. Vooral bij kantoorruimten. Ten eerste moet de werkplek voldoende verlicht zijn. Een slecht verlichte ruimte zorgt namelijk voor de productie van melatonine — het slaaphormoon. Zeker niet wat je wilt voor zo’n hartige werksessie. Verlicht je kantoor dus goed en zorg voor een functionele balans tussen daglicht en kunstmatige verlichting.

Als tweede moet het licht ook gelijkmatig verdeeld zijn. Denk maar. Je werkt op je pc. Alles is prima. Maar er is een overvloed aan licht, omdat je bureau net voor een raam staat. Daardoor raken je ogen al gauw vermoeid en ben je heel snel geneigd de ruimte te verlaten. 

Leg de tafels en meubilair dus zodanig dat er niet al te veel licht op je ogen valt. Dus geen hinderende zonnestralen en ook geen extreme schittering vanuit je apparaten.

 

Bureau organiseren voor ultieme netheid

Een opgeruimde ruimte geeft de moderne inrichting een extra boost. Hierbij is vooral je bureau een cruciaal onderdeel, want hier gebeurt het allemaal. Hou je bureau netjes en probeer extra spullen zoveel mogelijk te vermijden. Natuurlijk kun je hem ook wat aankleden met chique en functionele accessoires zoals een flipklok of bureauboksbal.

Maak gebruik van ladekasten en zorg voor georganiseerde trays en bakken, zodat het zoeken van spullen geen hevig karwei wordt. Dat geldt ook voor je opbergkasten. Hou ze netjes en ga, indien mogelijk, voor kasten waar je je spullen uit het zicht kunt verbergen. En denk ook aan kabelmanagement.

 

Ergonomie geeft maximale comfort

Een goed verlichte, opgeruimde ruimte is prima, maar laten we eerlijk zijn — niemand wil urenlang werken aan een project. Dat is waar ergonomie van pas komt. Met ergonomische middelen op kantoor voel je je in je element. Daarmee worden de lange werksessies al gauw wat prettiger.

We raden je aan om een ergonomische bureaustoel te overwegen voor je kantoor. Daarmee geniet je niet alleen van ultieme comfort, maar ook hogere productiviteit. Meestal hoef je niet op zoek naar andere ergonomische middelen, want die kun je zelf introduceren in je werkleven.

Zo heb je bijvoorbeeld de hoogte van het scherm voor een comfortabele leeservaring. Daarnaast is de situering van de muis er een. Er moet genoeg ruimte zijn om vrij te bewegen. We raden je aan om hier wat meer over te lezen, maar hier enkele tips:

Hou de rand van je beeldscherm op ooghoogte voor een neutrale positie bij het lezen.

Het scherm moet op armlengte verwijderd zijn; meestal is dat tussen de 50 en 70 cm.

Voor een ontspannen positie van je voorarmen hou je het toetsenbord zo’n 15 cm van de tafelrand.

Een meeslepende binnenklimaat

Ook het gevoel in je kantoor speelt een rol. Je wilt natuurlijk niet urenlang in een warme ruimte zitten, helemaal bezweet en vermoeid. Gelukkig is er ook hiervoor een eenvoudige oplossing. Investeer, als dat nog niet het geval is, in een airco voor hete momenten gedurende de dag.

Denk gelijk ook aan verwarming om de bittere kou aangenaam te maken. Vaak genoeg is lokale bijverwarming voldoende. Maak ook gebruik van de natuurlijke elementen. Gooi de ramen open of ga voor jaloezieën of andere zonwerende beschuttingen. 

 

De algehele look van je droomkantoor

Jammer genoeg is zelfs je beste relaxstoel niet voldoende om je op kantoor te houden. In dat geval kan de look van je kantoor het verschil betekenen. Ga voor rustige, neutrale kleuren zoals grijs, wit of beige. Maar let op: ze moeten het interieur niet overweldigen.

Geef ook aandacht aan het meubilair en probeer deze af te stemmen op het kleurenpalet. Zo krijg je geen kleuren die in het gedrang komen. Hetzelfde geldt ook voor je spullen. Hou een gezonde verhouding tussen de kleuren om een complementair geheel tot stand te brengen.

Bovendien kan de indeling van je kantoorruimte een groot verschil teweegbrengen. Denk dan aan een kantoor met voldoende loopruimte en toegewijde plekken voor specifieke functies. Samen met meubilair dat voldoende licht doorlaat.

 

Introduceer groen

Volgens onderzoekers is groen ideaal voor een verbeterde nachtrust, scherpe concentratie en het verminderen van stress. Met een gezonde balans tussen kunstmatig materiaal en groen, krijg je de nodige ontspannen sfeer in je ruimte. Bovendien is groen goed voor een verbeterde luchtkwaliteit. Breng dus zeker wat groen naar binnen, letterlijk. Tip: ga voor planten die niet zoveel verzorging eisen en die niet bungelen.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES