Douchegoot plaatsen: 10-stappenplan met tips

Laatste update: 03.05.24

 

Wil je zelf een douchegoot plaatsen? Dan is er goed nieuws. Het aanleggen van een douchedrain is geen moeilijke taak — ongeacht of je nou een handige doe-het-zelver bent of voor het eerst zoiets gaat proberen. Beter nog, het is zelfs een tikkeltje makkelijker voor je gemaakt.

We hebben het proces opgedeeld in 10 stappen. Bij elke stap geven we je ook enkele tips voor de verschillende situaties die zich kunnen voordoen. Van de positie van je douchegoot tot het overwegen van een afdichtingsdoek, je vindt ze allemaal in dit artikel. Maak gebruik van ons stappenplan en wordt binnen de kortste keren eigenaar van een chique douchedrain.

 

Voorbereiding

 

De positie van de douchegoot

Voordat je start met het loshalen van tegels en dergelijke, is het handig om even na te gaan waar je de douchegoot wilt plaatsen. De regel is om hem te installeren op de laagste plaats in de douche, zodat het water makkelijk afgevoerd kan worden. Maar soms heb je die luxe niet. In dat geval is het handig om hem bij de doucheingang te plaatsen. Zo loopt het water niet verder in de badkamer.

Heb je eerder dat je douchedrain niet opvalt? Plaats hem dan aan de achterkant. Dit doe je liever als je badkamer aanzienlijk lager ligt dan de rest van de badkamer. Daarnaast kan hij vrij gemonteerd worden. Overweeg welke optie het beste past voor jouw badkamer en doucheruimte en kies een geschikte douchegoot voor dat doel.

 

Welke douchegoot moet ik kiezen?

Helaas is niet elke douchegoot gelijk geschapen. Afhankelijk van de positie waarin die komt te staan, verschilt de ene douchegoot van de andere. Zo is een douchegoot voor de ingang anders gebouwd dan eentje die langs de wanden wordt gemonteerd. Daarom moet je even nagaan welk model het best geschikt is voor jouw situatie. Er zijn verschillende kwaliteit douchegoten op badkamermateriaal.nl te vinden. Kijk even rond.

 

Douchegoot plaatsen in bestaande vloer: let hierop

Bij het installeren van een douchegoot in een bestaande vloer is er wat meer moeite nodig. Je moet de tegels namelijk losmaken voordat je aan de slag kunt. Maar raak niet in de verleiding om slechts een deel van de tegels los te doen.

Denk maar. Je stapt in je bad en het eerste dat je opvalt, is de ongelijkmatige verdeling van de kleuren. Het ene deel van de voeg tussen de tegels ziet er superstrak uit, terwijl het andere deel een renovatiebeurt kan gebruiken. En dat heb je liever niet. Haal dus alles eraf om een geïntegreerd geheel te krijgen. 

 

Benodigdheden

Ben je blij met je keuze en heb je je beste douchegoot al aangeschaft? Kijk dan gelijk ook of je alle benodigdheden hebt. Hier is wat je nodig hebt om je douchedrain te plaatsen.

Douchegoot

PVC-buizen en hulpstukken

Afdichtingsdoek

Aarddraad

Tegels

Betonmortel

Egaliseermiddel

Viltstift

Siliconenkit

Voegmiddel

 

Daarnaast heb je verschillende materialen nodig om de douchegoot te monteren. Hier een lijst van de materialen en handige hulpmiddelen om het werk veel makkelijker te maken.

Boormachine

Kitpistool

Schroevendraaier

Vijl

Waterpas

Metaalzaag

Plakspaan of troffel

Rubberen hamer

Bouwemmer

Speciekuip

 

In 10 stappen je eigen douchedrain plaatsen

Heb je alle spullen bij de hand en zijn alle voorbereidingen getroffen? Dan ben je gereed om je eigen douchegoot te installeren. Neem de meegeleverde handleiding bij de hand en volg ons tien-stappenplan om je douchedrain zo efficiënt mogelijk te bevestigen.

 

Stap 1: Plaats de douchegoot op de gewenste plek

Bepaal waar je de douchegoot wilt leggen en markeer de afstanden van de douchegoot tot de muur met tape of een viltstift. Let erop dat hij van elke zijde haaks staat. Zo heb je straks geen scheve, opvallende douchedrain. Gebruik vervolgens de boor om gaten in het vloerdek te boren. Deze gebruik je straks om de stelpoten te bevestigen.

 

Stap 2: Leg een afdichtingsdoek

Het is cruciaal dat je tijdens het hele proces een schone werkvloer hebt. Zo krijg je de nodige, optimale hechting en wordt het werken veel makkelijker. Gebruik daarvoor een afdichtingsdoek. Zo’n mat is trouwens voordelig voor het behouden van je mooie doucheruimte. Geen idee hoe? We leggen het uit.

Douchegoten bestaan uit twee delen: het inbouwdeel en het rooster. Hierdoor is er een naad waardoor er water kan gaan lekken tussen de tegels. Een afdichtmat helpt dit probleem tegen te gaan en houdt je flagrante douche in topconditie. Leg dus zeker een afdichtingsdoek voordat je het rooster in het inbouwdeel legt.

 

Stap 3: Plaats het inbouwdeel

Bepaal de nodige hoogte en stel de douchegoot zodanig in dat het inbouwdeel gelijkstaat met de hoogte voordat de tegels op de vloer komen. Hou rekening met de hoogte of dikte van de egalisatielaag, de tegellijm en de tegels zelf. Gebruik de stelschroeven om hem op de juiste hoogte in te stellen. Dit proces moet feilloos verlopen, omdat je hierna de douchedrain zal aansluiten.

Meestal legt men de douchegoot gelijk met de hoogte van de vloer. Maar afhankelijk van de situatie kun je hem ook tot maximaal 2 mm lager leggen. Dan stroomt al het water er zeker in. Let er vooral op dat de douchegoot waterpas staat. Anders heb je na elk bad een plasje water in je douchegoot staan, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Stap 4: Sluit hem aan op een afvoerbuis

Vervolgens kun je de douchegoot aansluiten op de afvoer. Voor snelle stroming wordt een buis van 50 mm aangeraden. Bij een diameter van minder dan 40 mm werkt hij namelijk niet optimaal. Natuurlijk hangt dit ook af van jouw eigen badkamerruimte. Sluit de buis aan en voeg een kit toe zodat het niet gaat lekken.

Tip: gebruik wat zeep om de buisstukken over elkaar heen te doen. Verwijder deze na verloop ook weer om de optimale hechting tussen de kit en buis te bewerkstelligen.

 

Stap 5: Koppel het aarddraad aan de douchegoot

Een belangrijke, onmisbare stap is het aarden van de douchegoot. Dit zorgt ervoor dat alle metalen voorwerpen — en ook het beton onder je voeten — dezelfde spanning hebben. Daarmee voorkom je dat er stroom door je heen vloeit als je meerdere voorwerpen aanraakt tijdens je bad.

Gebruik het meegegeven aarddraad en bevestig deze aan de afvoerbuis. Sluit hem aan op de verankeringsclip van de douchedrain en verbind hem met het aarde-verdeelblok in je meterkast.

 

Stap 6: Voeg het beton toe

Als de douchegoot eenmaal is gelegd en alles prima eruitziet, is het tijd voor het beton. Doe je laatste checks om zeker te zijn dat er niks is gaan verplaatsen. Hou de douchedrain op zijn plek met blokjes en voeg rondom beton toe tot de nodige hoogte is bereikt. Let op: niet geheel, want straks komt er nog een egaliseerlaag met tegels en tegellijm daarbovenop.

Tip: voor de meest efficiënte werking hanteer je voor de helling van de vloer een verhouding van 1 staat tot 1. Dat betekent dat je voor elke meter naar de douchegoot toe een verlaging van 1 centimeter krijgt in het vloerdek. Het voordeel is tweevoudig. Het water kan gelijk wegstromen terwijl de helling nog altijd onzichtbaar blijft.

 

Stap 7: Egaliseer het gehele oppervlak

Heb je het beton al gelegd en is deze droog voor verdere uitvoering? Haal dan het egaliseermiddel erbij en gebruik de plakspaan om hem gelijkmatig over de vloer te verdelen. Dek de douchegoot af om schade te voorkomen en smeer het egaliseermiddel netjes over het oppervlak.

 

Stap 8: Leg de tegels op de vloer

Vervolgens kun je de ruimte rondom je douchegoot betegelen. Haal je tegels en gebruik de tegellijm om deze over de vloer te leggen. Hou een speling tussen de tegels om straks een voegmiddel aan te brengen. Hou ook een afstand van zo’n 3 mm vrij tussen de tegels die tegen je douchegoot komen. Deze moet je zodadelijk namelijk afkitten voor optimaal gebruik.

 

Stap 9: Strijk het voegmiddel tussen de tegels

En nu is het tijd voor de voeg tussen de tegels. Let erop dat je tegels in een mooie symmetrische configuratie zijn gelegd. Tevreden met de patronen en ziet alles er goed uit? Druk de tegels dan stevig in de vloer en gebruik de rubberen hamer als dat nodig blijkt.

Tip: de meest efficiënte manier om de voeg aan te brengen, is door het voegmiddel diagonaal in de openingen te strijken.

 

Stap 10: Leg het rooster in het inbouwdeel

En nu komt het leukste deel van allemaal. Dit is de eerste indruk van hoe je douche eruitziet met je chique nieuwe douchegoot. Maak het inbouwdeel schoon met een stofzuiger en leg het rooster in het inbouwdeel. Druk hem stevig vast.

Laat de kit even opdrogen en ga in de tussentijd aan de slag met het opruimen van de ruimte. Breng gelijk ook een siliconenkit aan tussen de douchegoot en de omringende tegels. En voilà, je hebt je eigen douchegoot in 10 stappen geplaatst. Neem nu een heerlijke douche in je nieuwe doucheruimte. Je hebt het verdiend.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES