Een woonverzekering op maat van je persoonlijke situatie

Laatste update: 04.05.24

 

Het is zover! Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt en besloten om een huis of appartement aan te kopen. Maar vergis je niet want daar komt natuurlijk heel wat bij kijken! Zo dien je alvast goed op de hoogte te zijn van de wettelijke normen en verplichtingen zoals het aangaan van een woonverzekering en/ of opstalverzekering. Ben je even helemaal in de war? Dat is gelukkig nergens voor nodig! Wij helpen jou graag op weg en proberen duidelijkheid te brengen inzake het verzekeringswezen.

 

Een nieuw huis, een nieuwe start!

Na jaren te hebben gehuurd, hebben jullie uiteindelijk de knoop doorgehakt en ervoor gekozen om te gaan bouwen dan wel kopen. Maar laat ons maar meteen met de deur in huis vallen; de aankoop van een woning brengt nu eenmaal heel wat papierwerk met zich mee. Het is dan ook bijzonder belangrijk om op voorhand zoveel mogelijk kennis op te doen van de gang van zaken. Zo is een woon- en/ of opstalverzekering één van de vele voorwaarden waaraan bij de aankoop van een woning moet voldaan worden. Maar geen paniek, want wij helpen jou hier graag doorheen.

We begrijpen natuurlijk als geen ander dat het best wel veel informatie tegelijk kan zijn en al helemaal als je hier niet echt van op de hoogte bent of weinig kennis van zak hebt. We kunnen jou echter wel garanderen dat het beetje bij beetje een pak duidelijker zal worden. Daarbij willen we jou nu reeds de goede raad geven om niet meteen met de eerste de beste verzekeraar of maatschappij in zee te gaan! Neem de tijd om verschillende offertes op te vragen en/ of contracten met elkaar te vergelijken, zodoende eventuele addertjes onder het gras dan wel onzuiverheden tijdig te ontdekken!

 

Wat is een woonverzekering?

Maar laat ons misschien eerst even van bij het begin beginnen, want wat wordt nu precies bedoeld met een woonverzekering?

Een woonverzekering kan worden beschouwd als de verzamelterm van een inboedelverzekering enerzijds én een opstalverzekering anderzijds. Daarbij zal elk type verzekering een bepaalde specifieke situatie gaan dekken gaande van een brand of schade tot bijvoorbeeld inbraak.

Bovendien is het mogelijk om – indien gewenst uiteraard – bepaalde verzekeringen, zoals de opstalverzekering, verder aan te vullen met onder meer een glasdekking dan wel aansprakelijkheidsverzekering. Let wel, deze toevoegingen zullen het prijskaartje van het geheel wel drastisch de hoogte in katapulteren waardoor het niet aangewezen is om over 1 nacht ijs te gaan!

Eenmaal je de woonverzekering – opstal + inboedelverzekering – correct hebt afgesloten, ben je voortaan wel verzekerd voor eventuele schade aan je woning of appartement. Zodra je je vervolgens ook aansluit bij een woonverzekeraar naar keuze, is je woning niet alleen verzekerd maar zul je ook op directe hulp kunnen rekenen in geval van nood! Niet onbelangrijk als je het ons vraagt! Op “woonverzekering op Overstappen.nl” kun je alvast heel wat verschillende contracten en verzekeringen met elkaar vergelijken zodoende een idee te krijgen van de mogelijkheden. 

Voor- en nadelen

Zoals in het voorgaande stukje min of meer duidelijk werd, is een woonverzekering vrij complex omdat het een verzameling kan zijn van zowel een inboedelverzekering alsook opstalverzekering. Het is dus belangrijk om op voorhand goed uit te zoeken wat de ene verzekering wel of niet dekt zodoende op het einde van de rit makkelijker een keuze te kunnen maken.

Eenmaal je goed weet wat door de ene verzekering al dan niet gedekt wordt, wordt het tevens een pak eenvoudiger om te bepalen welke woonverzekering voor jou het meest geschikt is. Wil je je inboedel verzekeren tegen diefstal en schade of wil je je woning vooral verzekeren tegen schade naar aanleiding van de verschillende natuurelementen? (In dit laatste geval denken wij bijvoorbeeld meteen aan waterschade of stormschade.)

Houd er dus rekening mee dat niet elk type verzekering alles zal dekken. Zo is inboedel woonverzekering bijvoorbeeld een goede keuze om gestolen dan wel beschadigde inboedel – eventueel na een woningbrand – te dekken. Een inboedel woonverzekering is dan weer niet geschikt om brand of stormschade aan je woning te verzekeren. Daarvoor dien je te opteren voor een opstal woonverzekering die garant staat om schade aan je woning – hetzij door brand of storm of hetzij na inbraak – te dekken. De inboedel wordt niet gedekt door een opstal woonverzekering. Het spreekt voor zich dat het aangewezen is om de beide soorten verzekeringen met elkaar te combineren zodoende het volledige plaatje te kunnen verzekeren. Daar de kostprijs best wel kenmerkend kan zijn, is het een goed idee om de verschillende inboedel- en opstalverzekeringen te vergelijken.

 

Wat is een opstalverzekering?

Dat een opstalverzekering niet hetzelfde is als een woonverzekering – en dus bijgevolg niet dezelfde situaties dekt – is onderhand wel al duidelijk geworden. Het woord “opstal” staat letterlijk voor “bouwwerk dat zich boven de grond bevindt”.

Een opstalverzekering – in de volksmond nog hier en daar omschreven als “woonhuisverzekering” – dekt met andere woorden de spullen die aard- én nagelvast aan de woning vastzitten. Dit kan gaan van een vastgelijmde houten vloer tot de nieuw aangelegde zonnepanelen, de garage, de leidingen die door het huis lopen, de keuken of de schuur. Je zult begrijpen dat dit type verzekering dus helemaal losstaat van de eerder vernoemde inboedelverzekering. Waar de inboedel alle losse spullen, apparatuur en meubilair dekt, staat de opstalverzekering garant voor alles wat op de één of andere manier fysiek vaststaat en dus niet zomaar kan worden verplaatst.

 

Eindconclusie

Ben je in de mogelijkheid om over te gaan tot kopen, dan raden we dit uiteraard aan, daar huren ergens wel weggesmeten geld is. Toch is het belangrijk om niet zomaar over 1 nacht ijs te gaan en goed te weten waaraan je begint. Zoals hierboven duidelijk werd, is het afsluiten van een woonverzekering en/ of opstalverzekering vaak meer dan alleen een goede aanbeveling .

Wij raden jou echter aan om zoveel mogelijk verzekeringen met elkaar te vergelijken en de voor- en nadelen per contract eens netjes tegenover elkaar uit te stallen. Op die manier vallen eventuele valkuilen sneller op.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES