Ontwikkel nieuwe kennis over tuinen 

Laatste update: 25.04.24

 

Het is natuurlijk altijd fijn als je huis gezegend is met een leuke en mooie tuin. En misschien ben je al perfect gelukkig met hoe je tuin er momenteel uitziet maar ben je nog niet volledig op de hoogte van de tuinmogelijkheden die vandaag de dag voorhanden zijn? En dat lijkt ons behoorlijk zonde want zo bestaan er tegenwoordig heel wat elementen en factoren waarmee jij jouw tuin net dat tikkeltje mooier, specialer én gezelliger kunt maken. Ben je benieuwd naar wat dit dan wel precies mag zijn? Aarzel dan niet en lees snel even verder!

 

Een tuin zoals in de magazines

Grenst er een tuin – groot of klein – aan je woning, dan behoor je vandaag tot de gelukkigen. Want met de stijgende kostprijzen is het niet langer een evidentie om een woning met aangrenzende tuin te bekomen. Zit je toch bij de gelukkigen dan ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden die vandaag de dag voorhanden zijn om je tuin naar een hoger niveau te tillen. Grote asymmetrische of symmetrische tuinen dan wel kleine voor- of stadstuintjes; er is wel degelijk voor elk type wat te vinden. 

En misschien ben je wel tevreden met hoe je tuin er vandaag de dag bij ligt en hoef je niet zo nodig verandering. Of misschien kijk je uit naar verandering maar ben je niet zo goed op de hoogte van de mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. In het laatste geval hebben we best wel goed nieuws, want wist je dat je je tuin er helemaal anders kunt laten uitzien met slechts enkele – al dan niet kleine/ grote – aanpassingen? Ben je benieuwd? Dan geven wij jou graag een zogenaamde “sneak peak” van wat zoal mogelijk is en misschien krijg je wel enkele leuke ideetjes om zelf in je tuin(tje) toe te passen.

 

Altijd kunnen genieten…

Maar waarom zou je je tuin nu eigenlijk moeten veranderen als je perfect gelukkig bent met hoe die er vandaag de dag uitziet. Niets hoeft uiteraard maar misschien ben je niet op de hoogte van alle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn en dat lijkt ons best wel zonde. 

Want zeg nu zelf; het is heerlijk als je een fijne gezellige tuin hebt waar je op warme zonnige dagen van kunt genieten, of niet? Het vervelende is natuurlijk dat dit moeilijker wordt naarmate de dagen korter, kouder en vochtiger worden. Toch hoeft zelfs dit niet het einde van je tuin te betekenen want wist je dat je even goed kunt opteren voor een pergola of overkapping zodoende ook tijdens koudere herfstdagen van een gezellige tuin te genieten? 

En daarnaast kan het ook gewoon best wel nuttig zijn op warme lente- én zomerdagen aangezien je op die manier wat extra schaduw creëert, altijd handig dus als je het ons vraagt. Je zult zelfs – indien gewenst – de overkapping of pergola bekleden met planten en/ of bloemen om het geheel netjes in de natuur te laten overgaan. Mogelijkheden zat dus en best wel zonde om je tuin niet onder handen te nemen met alle huidige opties en ideeën die er zijn.

 

Duurzame opties

En voor wie nog niet helemaal overtuigd lijkt, wist je dat er vandaag de dag zelfs heel wat duurzame en milieuvriendelijke optiemogelijkheden voorhanden zijn? Daar steeds meer mensen rekening houden met het milieu en het klimaat en daarbij op zoek gaan naar milieuvriendelijke en duurzame alternatieven, is ook dat eveneens een belangrijk pluspunt dat we niet zomaar uit het oog mogen verliezen. 

Zo blijkt uit diverse enquêtes en rondvragen dat steeds meer mensen overtuigd zijn van de duurzaamheid en het gebruiksgemak van groendaken en er dan ook voor kiezen om hierin te investeren. Zoals de naam het ook zegt, zijn groendaken daken die voorzien zijn van een optimale plantenbegroeiing. Hoewel de meeste daken voornamelijk uit sedum bestaan, blijken ook verschillende kruiden en grassen – of een combinatie van de beide – een meer dan volwaardig alternatief te zijn.

Bovendien levert de keuze voor een groendak heel wat bijkomende voordelen op. Zo is een groendak een meer dan uitstekende optie voor het milieu omdat het in staat is om CO2 vast te houden én bij te dragen aan een sterk uitbreidende biodiversiteit. Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles om over naar huis te schrijven want het levert je ook een voordeel op bij het afrekenen van je energierekening. Doordat een groendak in staat is om de warmte langer vast te houden, zul je de verwarming – zelfs tijdens extreem koude dagen – minder hoog hoeven te zetten wat dan weer een positief effect heeft op de eindafrekening van je energiefactuur. En het lagere energieverbruik is dan opnieuw een extra pluspunt met betrekking tot het milieu. 

Wist je dat een groendak overigens niet alleen warmte vasthoudt maar tevens ook in staat is om op warme zomerdagen voor wat extra verkoeling te zorgen? En last but not least; het draagt ook nog eens bij aan de uiteindelijke levensduur van je dak. Kortom, alleen maar een win-win situatie als je het ons vraagt.

 

De finishing touch

Maar het hoeft niet allemaal stukken van mensen te kosten want zelfs met slechts enkele kleine aanpassingen, kun je je tuin of grasperkje een volwaardige upgrade bieden. Investeer bijvoorbeeld in enkele leuke planten, bloemen en/ of struikgewassen die – indien gewenst – elk jaar kunnen veranderd worden waardoor ook het aanzicht van je tuin opnieuw verandert. Let wel; zorg dat het er niet te chaotisch gaat uitzien dus probeer planten en bloemen te combineren die van nature goed bij elkaar passen en hou het bij 2 of 3 soorten.

Je kunt het geheel – indien gewenst – combineren met een leuke tuintafel en stoelen of een praktische tweezit of schommelstoel waarin je na een lange werkdag eventjes tot rust kunt komen met een glaasje wijn en een goed boek. Kortom, er zijn mogelijkheden zat en voor elk budget is er wat te vinden. Met slechts enkele kleine aanpassingen ziet je tuin(tje) er weer helemaal anders uit. Waar wacht je nog op?

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES