Op zoek naar de perfecte salon- én keukentafel!

Laatste update: 29.05.23

 

Nu het (ver)bouwen er eindelijk op zit, is het tijd om de puntjes op de i te zetten door keuzes te maken inzake inrichting en decoratie. En laat dat net datgene zijn waar vaak heel wat bloed, zweet, tranen en gepieker mee gemoeid gaan. De keuze op het gebied van inrichting is dan ook op z’n zachtst gezegd behoorlijk uitgebreid te noemen, wat het niet altijd makkelijk maakt om aan 1 stijl vast te houden. Maar niet getreurd want vandaag nemen wij samen met jou de woonkamer én de keuken onder handen.

 

(Ver)bouwen doe je zo!

Het is zover; de bouwplannen liggen op tafel. Of je nu gaat bouwen dan wel verbouwen; er komt altijd heel wat bij kijken. Zo moet je – in het geval van bouwen – op voorhand reeds bepalen hoe de inrichting van de toekomstige woning er min of meer zal uitzien. Niet altijd evident met de keuzes die vandaag voorhanden zijn. 

Echter dien je niet alleen rekening te houden met de inrichting die je in een later stadium wilt kunnen toepassen, maar tevens ook met de beschikbare ruimte en de voorziene mogelijkheden. Bestaat de optie om een aparte keuken en woonkamer te creëren? Of is de ruimte eerder beperkt en wil je deze zo goed mogelijk optisch vergroten door de keuken én woonkamer in elkaar te laten overlopen? 

Hoewel de keuken en woonkamer vroeger vaak als 2 aparte ruimtes werden gezien, wordt vandaag de dag in veel gevallen gekozen voor 1 enkele doorlopende ruimte. Door de keuken en het salon netjes in elkaar te laten overvloeien, kun je de ruimte niet alleen optisch vergroten maar ook ruimtelijk opentrekken. Best wel handig indien je niet het gevoel wilt hebben van in een – letterlijk dan – hokje opgesloten te zitten. 

Toch is het opentrekken van de ruimte alleen niet voldoende om een optisch groot ruimtegevoel te kunnen genieten. Wanneer de keuken en woonkamer in elkaar overvloeien, is het aangewezen om dezelfde stijl en inrichting te hanteren. Kies je voor een ultra moderne keuken in combinatie met een eerder traditioneel klassiek ogende woonkamer, dan zorg je eigenlijk al meteen voor een clash der titanen. Dat kun je maar beter vermijden dus!

 

Begin bij het begin

Bedenk daarom op voorhand waar je naar op zoek bent. Wat zijn je mogelijkheden en welke inrichting en/ of stijl heb je zoal in gedachten? Worden de keuken en eetkamer beschouwd als aparte ruimtes? Dan heb je misschien net iets meer opties om diverse stijlen met elkaar te combineren. Lopen de keuken en woonkamer mooi in elkaar over, dan is het eerder aangewezen om in dezelfde stijl verder te werken zodoende de bestaande ruimte verder optisch te vergroten en te presenteren als 1 volwaardig geheel.

Je zult zien dat er heel wat mogelijkheden zijn om zowel de keuken alsook woonkamer volledig naar wens in te richten. Zo kun je niet alleen kiezen uit diverse kleuren verf en/ of behangpapier maar tevens ook uit verschillende materialen, formaten, vormen en designs wanneer we het gaat over meubels. Bekende webpagina’s zoals Pinterest, kunnen alvast een inkijk geven in verschillende stijlen, inrichtingen en decoratiestukken. Vervolgens is het aan jou om de juiste stukken te selecteren. 

 

Keuken en salon of toch 1 geheel?

Dat de keuken in vele huishoudens als één van de belangrijkste ruimtes van het huis wordt beschouwd, is niet verwonderlijk. Hoewel een keuken in eerste instantie voor velen praktisch dient te zijn, hechten steeds meer gebruikers ook belang aan het design en de inrichting ervan. 

Een compacte keuken in een appartement? Geen enkel probleem. Vergroot de ruimte optisch door een keukentafel achterwege te laten en te kiezen voor 1 of 2 barkrukjes onder het aanrecht of in combinatie met een compacte bartafel. Is de ruimte toch voldoende groot zonder dat deze overloopt in de woonkamer? Dan zou je eventueel kunnen kiezen voor een mooie en praktische keukentafel waaraan jij en je gezin gezellig met elkaar kunnen tafelen. 

Afhankelijk van de keuzes die je gemaakt hebt in de keuken, kun je dezelfde stijl ook in het salon verder trekken. Worden de keuken en woonkamer als 2 aparte – tevens ook afzonderlijk afsluitbare – ruimtes beschouwd, dan kun je uiteraard verschillende stijlen met elkaar combineren. Echter wordt steeds vaker de keuze gemaakt om het salon en de keuken open te trekken als 1 volwaardige ruimte zodoende het ruimtegevoel – al dan niet optisch – te vergroten. In dergelijke gevallen zou je bijvoorbeeld kunnen opteren voor een volwaardige keukentafel in combinatie met een salon tafel waarbij het design het praktische overstijgt. 

Formaat en vormgeving

Dat er best een uitgebreid assortiment aan keuken- én salontafels voorhanden is, hoeft onderhand niet meer te verwonderen. Zo kun je vandaag de dag kiezen uit verschillende formaten, designs, vormen, materialen en mogelijkheden – wat eveneens leidt tot diverse prijscategorieën. Welke eettafel of salontafel voor jou de beste keuze is, is niet alleen afhankelijk van de beschikbare ruimte en stijl die je wenst te creëren maar tevens ook van je persoonlijke voorkeur. Moet de tafel vooral praktisch zijn en is het design slechts bijzaak? Of hecht je heel wat belang aan het creëren van een thuis waarbij een bepaalde stijl in alle kamers wordt doorgetrokken?

In eerste instantie zul je dus op zoek moeten naar de juiste afmetingen en een keuze moeten maken op het gebied van vormgeving en formaat. Let hierbij op de beschikbare ruimte, de indeling ervan én het aantal leden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om nog voldoende plek over te houden om langsheen de tafel te kunnen wandelen. 

Wat betreft de keukentafel is een doorsnede van 120 cm ruim voldoende voor 3 à 4 personen terwijl een gezin met gemiddeld 6 leden maar beter uitkijkt naar een model met een diameter van 150 tot 180 cm. Grote gezinnen vanaf 8 personen zijn dan weer beter af met een keukentafel van 240 cm doorsnede. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk en zul je in een studio of appartement misschien moeten kiezen voor een compacte bartafel met 2 krukjes.

In tegenstelling tot de keukentafel, is de salontafel – indien beschouwd als 1 volwaardige ruimte met de eerder vernoemde keuken – vaak designvoller dan deze praktisch is. Zo wordt de salontafel door velen hoofdzakelijk gebruikt om een drankje, hapje en de afstandsbediening binnen handbereik te hebben. In slechts enkele gevallen wensen sommigen er een boekje en/ of andere accessoires veilig in onder te brengen waardoor de optie tot een salontafel met opbergruimte eveneens tot de mogelijkheden behoort.

Eenmaal de grootte bepaald, is het aangewezen om aandachtig te zijn voor de vormgeving. En net zoals het formaat, is ook de vorm onderhevig aan bepaalde factoren gaande van de beschikbare ruimte tot de indeling die je wilt creëren. Zo is een ronde eettafel een goede keuze indien je een intieme sfeer wilt creëren of wanneer de beschikbare ruimte eerder beperkt is. Ovale, rechthoekige en/ of vierkante keukentafels zijn dan weer een pluspunt in grotere keukens of woningen waarbij de keuken en woonkamer werden opengetrokken. Aangevuld met een set bijpassende stoelen en een asymmetrische salontafel, tillen ze de ruimte meteen naar een hoger niveau. 

 

Materiaal en design

Bedenk tot slot nog even hoe het zit met de gebruikte materialen, rekening houdend met de stijl die je wilt creëren. Hou je van een typische Ibiza of bohemian stijl? Kies dan voor een keuken en/ of salontafel met houten accenten. Wil je de ruimte verder optisch verruimen, ga dan niet voor de traditionele stoelen maar kies voor een eetkamerbank die overigens in diverse stijlen kan worden geïntegreerd.

Algemeen kunnen we stellen dat – zowel wat betreft keuken- als salontafels – je kunt kiezen voor de standaard rechthoekige of vierkante modellen dan wel de iets gedurfde ovalen of asymmetrische vormgevingen waarbij houtmaterialen zoals mangohout, acacio of teak moeiteloos worden gecombineerd met metaal, MDF, spaanplaat of aluminium, 

Echter, waar een keukentafel in de eerste plaats vaak praktisch moet zijn, wordt bij een salontafel vaker de voorkeur gegeven aan design. Zo mag een salontafel bijvoorbeeld als eens wat kleiner en lager bij de grond staan daar het eerder bedoeld is als extraatje. Of kun je kiezen voor een makkelijk verrijdbare salontafel dan wel eentje met ingebouwde opbergruimte.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES