Slimme tips om thuis te besparen op de energie

Laatste update: 21.06.24

 

Energiebesparing is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Gelukkig zijn er veel eenvoudige en effectieve manieren waarop je energie kunt besparen in je eigen huis. In dit artikel delen we een aantal slimme tips die je kunt toepassen om je energieverbruik te verminderen en kosten te besparen.

 

Vervang alle lampen in huis

Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. Ze verbruiken tot 80% minder energie en gaan veel langer mee. Ze zijn wat prijziger in aanschaf, maar het betaalt zich zeker terug. Daarnaast kun je meer gebruikmaken van daglicht door gordijnen en jaloezieën open te houden. Dat scheelt je weer onnodig de lampen aanzetten. Wen jezelf aan om, zodra je een kamer uitloopt, dat je het licht uitdoet.

 

Verwarming en koeling

Installeer een programmeerbare thermostaat om de temperatuur automatisch aan te passen op basis van je routine. Je kunt dit vaak ook met een app bedienen, zodat je het -waar je ook bent- kunt aanpassen. Zorg dat de thermostaat laag staat op de uren dat er niemand thuis is. Het is ook belangrijk om goed te ventileren. Gebruik daarnaast zonwering om te voorkomen dat de zon je huis te veel opwarmt in de zomer.

 

Apparaten en elektronica

Schakel apparaten volledig uit wanneer je ze niet gebruikt, in plaats van ze in stand-by modus te laten staan. Zo voorkom je sluipverbruik. Kies daarnaast voor energiezuinige apparaten met een hoge energie-efficiëntieklasse (A++). Wil je helemaal goed bezig zijn? Gebruik dan een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar om meerdere apparaten tegelijk uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn.

 

Let op je waterverbruik

Repareer lekkende kranen en douchekoppen om waterverspilling te voorkomen. Beperk douchetijd en installeer een waterbesparende douchekop. Dit is echt geen miezerige straal, tegenwoordig hebben ze hele fijne douchekoppen die waterbesparend zijn. Zet daarnaast de vaatwasser en wasmachine pas aan wanneer ze vol zijn om efficiënter met water en energie om te gaan. Op die manier bespaar je op de lange termijn behoorlijk veel!

Isoleer en ventileer je woning om energie te besparen

Zorg voor goede isolatie van muren, vloeren en daken om warmteverlies in de winter en warmteopname in de zomer te verminderen. Dit kan al met kleine, goedkope aanpassingen. Bijvoorbeeld met radiatorfolie en raamfolie. Ventileer je huis regelmatig door ramen open te zetten of mechanische ventilatiesystemen te gebruiken voor frisse lucht. Met deze tips kan je goed energie besparen.

 

Bewust energieverbruik zorgt voor meer besparing

Leer bewust om te gaan met energie in huis door onnodige verlichting, apparaten en elektronica uit te schakelen. En maak gebruik van natuurlijke bronnen, zoals zonlicht en frisse lucht, om je energieverbruik te verminderen.

We hebben door de crisis al een lange tijd geen goedkope energie meer gehad, maar door zelf bewust om te gaan met je verbruik kun je veel geld besparen.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES