Wat kun je zelf doen om de nadelige gevolgen van het ouder worden wat acceptabeler te maken? 

Laatste update: 15.07.24

 

Ouder worden heeft verschillende kanten. Je hebt waarschijnlijk sinds je met pensioen bent meer vrije tijd, innerlijke rust en vrijheid om te kunnen genieten van de mooie dingen in het leven.

Een minder positief gevolg van de leeftijd zijn de lichamelijke functies die vroeg of laat wat achteruit zullen gaan. Hierdoor kunnen simpele handelingen op den duur steeds lastiger worden. Gelukkig kun je een aantal dingen zelf doen om het verouderingsproces te vertragen en om het leven ondanks de fysieke achteruitgang toch zo prettig mogelijk te maken. Ontdek meer hierover in dit blogartikel! 

 

Zelfzorg 

Zo goed mogelijk voor jezelf blijven zorgen is cruciaal als je gelukkig en gezond ouder wil worden. Met genoeg dagelijkse lichaamsbeweging, voldoende nachtrust en gezonde eetgewoonten blijf je fit en vitaal en zul je op de langere termijn ook minder snel last krijgen van de mogelijke negatieve gevolgen van het ouder worden. Door dagelijks te bewegen voorkom je zelfs valpartijen en botbreuken omdat je de gewrichten en spieren daardoor soepel houdt.

Je hoeft geen uitgebreide sportroutine te implementeren; een lichte vorm van beweging is al voldoende om van de voordelen te kunnen genieten. Pak bijvoorbeeld vaker de fiets naar de supermarkt of probeer dagelijks een halfuurtje te wandelen. Op deze manier is het makkelijker om het vol te houden, vooral aan het begin. Zorg er daarnaast voor dat je genoeg eiwitten, vezels, vitamines en mineralen binnenkrijgt en drink tussendoor voldoende water voor een goede vochtbalans. 

 

Oplossingen

Ook het aanschaffen van hulpmiddelen kan perspectief bieden als handelingen vanwege jouw fysieke situatie steeds lastiger worden. Als je opmerkt dat dagelijkse handelingen je steeds meer moeite kosten, is het verstandig om proactief naar een oplossing te zoeken.

Misschien heb je bijvoorbeeld last van evenwichtsproblemen, waardoor je bang bent om de balans te verliezen in de douche. In dit geval kan een zitdouche of de installatie van handsteunen in de badkamer voor jou een goede oplossing zijn om met een zekerder gevoel de douche te kunnen blijven gebruiken. Leg ook antisliptegels of matten neer in de badkamer om uitglijgevaar te beperken.

Traplopen

Ben je fysiek kwetsbaar of minder mobiel, dan kan traplopen op den duur onveilig voelen of zelfs niet meer goed lukken. In zo’n situatie kunnen trapliften een ideale uitkomst bieden. Een traplift maakt het mogelijk om zelfstandig de bovenverdieping te bereiken met een zitting via de trap, zonder dat je de trap zelf hoeft te belopen.

Lijkt een traplift je een goede oplossing, en vraag je je af: ‘wat kost een traplift eigenlijk?’ De prijzen zijn afhankelijk van jouw type trap. Prijzen voor een rechte traplift beginnen bij de 2.850 euro, en voor trapliften met een bocht beginnen de prijzen bij 4.000 euro. 

Tot slot maak je het leven ook een stuk prettiger als je je ondanks de ouderdomskwalen zo veel mogelijk probeert te richten op het positieve. 

Wat heb jij nodig voor een gelukkig leven en hoe kun je dit realiseren? Zet dit op een rijtje en gun jezelf het allerbeste. Juist op je oude dag!

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES